Πρώτη απελευθέρωση πληθυσμού ορεινής πέρδικας

oreini perdika

oreini perdika

Η πρώτη απελευθέρωση πληθυσμού ορεινής πέρδικας (alectoris graeca), που εκτρέφεται στο εκτροφείο της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου στα Πράμαντα του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, είναι γεγονός.

Σε επιλεγμένες περιοχές της Πρέβεζας, κλιμάκιο της Ε’ ΚΟΗ, παρουσία εκπροσώπων και υπευθύνων συναρμόδιων δασικών υπηρεσιών της Π.Ε Πρέβεζας, προχώρησαν στην απελευθέρωση ικανοποιητικού αριθμού πουλιών ορεινής πέρδικας.

Τα πουλιά προέρχονται από την παραγωγή του εκτροφείου και η ηλικία τους είναι κατάλληλη για να απελευθερωθούν στο φυσικό περιβάλλον, αφού προηγουμένως εγκλιματίστηκαν στους πυρήνες προσαρμογής του εκτροφείου.

Ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη από τη νομοθεσία, διαδικασία για τις απελευθερώσεις ζώων και πτηνών στο φυσικό περιβάλλον.

Τα πουλιά στο σύνολό τους είναι γενετικά πιστοποιημένα, με τη διαδικασία της ανάλυσης και πιστοποίησης του γενετικού τους υλικού (DNA) από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με το οποίο υπάρχει πολυετής και πολυεπίπεδη συνεργασία με την Ε’ ΚΟΗ.

Στη διαδικασία της απελευθέρωσης των πουλιών παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Δ/ντης Δασών Πρέβεζας κ. Δάλαρος Βασίλειος και ο Γενικός Γραμματέας της Ε΄ΚΟΗ κ. Μπρέχας Χαράλαμπος

Το ΔΣ της Ε’ ΚΟΗ αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει όλους όσοι έχουν στηρίξει αυτήν την προσπάθεια, για τη λειτουργία του εκτροφείου της ορεινής πέρδικας, που αποτελεί απόκτημα του συνόλου της κυνηγετικής οικογένειας της Ηπείρου.

Οι απελευθερώσεις ορεινής πέρδικας θα συνεχιστούν και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και σε άλλες περιοχές της Ηπείρου, σε φυσικούς βιοτόπους της «βασίλισσας» των ηπειρωτικών και ελληνικών βουνών, εκεί όπου έχει διαπιστωθεί, με επιστημονικές μετρήσεις και καταγραφές, ότι απαιτείται ενίσχυση του θηραματικού πληθυσμού.
{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ