Πρωταθλητές στις αγορές χωρίς απόδειξη

AGORES PSONIA

AGORES PSONIAΤην έκταση της αδήλωτης εργασίας και της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα αποτυπώνει έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, τρεις στους δέκα Έλληνες παραδέχονται ότι το προηγούμενο έτος αγόρασαν αγαθά ή υπηρεσίες που ήταν προϊόντα αδήλωτης εργασίας, με το ποσοστό να είναι το υψηλότερο στην ΕΕ των “28” και σημαντικά αυξημένο σε σχέση με το 17% του 2007.

Ειδικότερα, στο ερώτημα “έχετε πληρώσει αγαθά και υπηρεσίες με σοβαρές υποψίες ότι περιλάμβαναν αδήλωτη εργασία (χωρίς απόδειξη και ΦΠΑ), κατά τους τελευταίους 12 μήνες;”, θετικά απαντά το 30% των Ελλήνων, όταν ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 11%.

 

Μετά την Ελλάδα, τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Ολλανδία (29%), στη Λετονία (28%) και στη Δανία (23%), ενώ στον αντίποδα τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Μ. Βρετανία (8%), στη Γερμανία (7%) και στην Πολωνία (5%).

Στο ερώτημα “γνωρίζετε άτομα που εργάζονται χωρίς να δηλώνουν το εισόδημα ή μέρος του εισοδήματός τους στην εφορία;”, θετικά απαντά το 54% των Ελλήνων, όταν ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 32%.

Το ποσοστό αυτό είναι το τρίτο υψηλότερο στην ΕΕ μετά τη Δανία (59%) και την Ολλανδία (55%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά στην ερώτηση αυτή καταγράφονται στην Ιρλανδία (25%), στη Μάλτα, στη Ρουμανία (20%) και στη Μ. Βρετανία (15%).

Στην ίδια έρευνα, το 44% των Ελλήνων παραδέχονται ότι καταφεύγουν στην αδήλωτη εργασία λόγω έλλειψης ελέγχου από τις αρμόδιες αρχές (με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στο 21%) και το 33% των Ελλήνων απαντούν ότι καταφεύγουν στην αδήλωτη εργασία επειδή οι φόροι και οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης είναι πάρα πολύ υψηλοί (με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στο 26%).

Επίσης, το 23% των Ελλήνων (25% στην ΕΕ) παραδέχονται ότι τον τελευταίο χρόνο ξόδεψαν από 50 ως 200 ευρώ σε αγαθά και υπηρεσίες χωρίς απόδειξη, ενώ το 19% δηλώνουν ότι ξόδεψαν περισσότερα από 500 ευρώ.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, μόλις το 3% των Ελλήνων παραδέχονται ότι έλαβαν οι ίδιοι αδήλωτες αμοιβές σε αντάλλαγμα για την παροχή εργασίας κατά τους τελευταίους 12 μήνες.

Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, οι πλέον διαδεδομένες υπηρεσίες που αμείβονται χωρίς απόδειξη στην Ελλάδα και στην ΕΕ είναι:

Οι επισκευές και οι ανακαινίσεις σπιτιών 25% (29% στην ΕΕ)
Οι υπηρεσίες υγείας 16% (8% στην ΕΕ)
Οι επισκευές αυτοκινήτων 13% (22% στην ΕΕ) και
Η καθαριότητα οικιών 12% (15% στην ΕΕ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ