Πρωταθλητές οι Έλληνες σε φόρους κι ασφάλιστρα

EFODOS EFORIA

EFODOS EFORIA

Οι πιο βαριά φορολογούμενοι στην ΕΕ είναι οι Έλληνες εργαζόμενοι σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν.

Ειδικότερα, φαίνεται ότι πληρώνουν στα γκισέ της εφορίας και στα ασφαλιστικά ταμεία κατά μέσο όρο το 44.5% του εισοδήματός τους.

Επί παραδείγματι, μια τετραμελής οικογένεια με έναν εργαζόμενο όχι απλά υπερφορολογείται αλλά από τα 1.000 ευρώ εισόδημα το μήνα δίνει σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία τα 445 ευρώ, το υψηλότερο δηλαδή ποσοστό στις 28 χώρες της Ένωσης.

Η χώρα με τη χαμηλότερη φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση είναι η Ιρλανδία με 6,8% και ακολουθεί το Λουξεμβούργο με 14,3%.

Σε όλες σχεδόν τις λεγόμενες φτωχές χώρες της Ευρώπης οι πολίτες καταβάλουν κάτω του 30% του εισοδήματός τους.

Στη Μάλτα το 15,8%, στην Τσεχία το 20,5%, στη Σλοβενία 23,1% και στη Βουλγαρία το 25,7%. Η Βρετανία είναι μια από τις πιο πλούσιες χώρες όπου οι πολίτες έχουν ασφαλιστική και φορολογική επιβάρυνση που φθάνει στο 27% ενώ στο 27,6% φθάνει το αντίστοιχο ποσοστό στη Δανία, στο ίδιο ακριβώς στη Σλοβακία ενώ στην Πορτογαλία ανέρχεται στο 29,8%, όπως και στην Πολωνία.

Η Γερμανία με 33,8% είναι κοντά στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ στη Σουηδία με το ισχυρό κοινωνικό κράτος, οι πολίτες πληρώνουν στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία το 37,1% του εισοδήματός τους.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ