Πρωταθλήτρια στη μαύρη εργασία η Ελλάδα!

ADHL ERGASIA 30 6

ADHL ERGASIA 30 6

Πρωταθλήτρια στη μαύρη εργασία η Ελλάδα! Αυτό δείχνουν τα τελευταία στοιχεία από την Ευρωζώνη.

Η μαύρη εργασία στη χώρα μας έφτασε στο 24% του ΑΕΠ το 2012. Κατασκευές, οικιακές υπηρεσίες, γεωργία, ξενοδοχειακές υπηρεσίες και εστίαση είναι οι κλάδοι στους οποίους ευδοκιμεί το φαινόμενο. Τα υψηλότερα ποσοστά στην Ε.Ε. καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (31,9%) και στην Ρουμανία (29,1%), ενώ να αξίζει να σημειβθεί ότι ηπαραοικονομία αντιστοιχεί στο 18,4% του ΑΕΠ της Ένωσης.

Όπως τονίζει η Ευρωβουλή, η αδήλωτη εργασία έχει σοβαρές επιπτώσεις στους εργαζόμενους, οι οποίοι αναγκάζονται να δεχτούν επισφαλείς και συχνά επικίνδυνες συνθήκες εργασίας, πολύ χαμηλότερες αποδοχές, σοβαρές παραβιάσεις των εργασιακών δικαιωμάτων και προστασία σημαντικά υποδεέστερη εκείνης που ορίζει η νομοθεσία περί εργασίας και κοινωνικής προστασίας, χάνοντας τις δέουσες κοινωνικές παροχές, τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, καθώς και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων και τις ευκαιρίες διά βίου μάθησης.Σε μια προσπάθεια καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας, η Ευρωβουλή υιοθέτησε χθες την πρόταση της Κομισιόν για τη σύσταση «ευρωπαϊκής πλατφόρμας».

Θα αποτελείται από έναν ανώτερο εκπρόσωπο που θα ορίζεται από κάθε κράτος-μέλος για να το εκπροσωπεί , έναν εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μέχρι τέσσερις εκπροσώπους διακλαδικών κοινωνικών εταίρων σε επίπεδο Ε.Ε. που θα εκπροσωπούν ισότιμα εργοδότες και εργαζομένους.Ως παρατηρητές στα συνεδριάσεις της πλατφόρμας θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των εργοδοτών και των εργαζομένων, και άλλων ευρωπαϊκών θεσμών.Όπως χαρακτηριστικά τονίζει η Ευρωβουλή, η μαύρη εργασία είναι ένα πρόβλημα που καταστρέφει την ευρωπαϊκή οικονομία και προκαλεί στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας.

Η απόφαση αναμένεται να εγκριθεί τώρα και τυπικά από το Συμβούλιο Υπουργών και θα τεθεί άμεσα σε ισχύ.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ