Προχωρά το εμπορευματικό, το λιμάνι όμως;

LIMANI 16 3 14Στην τελική ευθεία για την υλοποίηση, φαίνεται πως βρίσκεται το Εμπορευματικό Κέντρο Θεσπρωτίας, ένα έργο που θα συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του Λιμένα – και όχι μόνο – της Ηγουμενίτσας.

Καθοριστική σημασία για την πορεία του έργου, έχει η επιτυχία των τριών διεθνών διαγωνισμών που προκήρυξε πρόσφατα ο Οργανισμός Λιμένος, με αντικείμενο τις μελέτες κατασκευής του Εμπορευματικού Κέντρου.

Το εξαιρετικά μεγάλο μελετητικό ενδιαφέρον, αφού στους 3 διεθνής διαγωνισμούς συμμετείχαν συνολικά 13 από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας, είναι αντίστοιχο της σπουδαιότητας του έργου.

 

Το Εμπορευματικό Κέντρο θα αναπτύξει όχι μόνο τις δραστηριότητές του λιμανιού, αλλά και τις δυνατότητες της ευρύτερης περιοχής καθιστώντας έτσι τη Θεσπρωτία ως κόμβο διαμετακομιστικού εμπορίου για όλα τα Βαλκάνια και δημιουργώντας δεκάδες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.

Οι μελέτες για τη δημιουργία του Εμπορευματικού Κέντρου στην Ηγουμενίτσα, αίτημα τουλάχιστον δύο δεκαετιών για τον ακριτικό νομό της Θεσπρωτίας, με την εφαρμογή ενός «διχωρικού συστήματος», σύμφωνα με το οποίο τμήμα περιορισμένης έκτασης του Εμπορευματικού Κέντρου θα βρίσκεται εντός της λιμενικής ζώνης, ενώ το κύριο τμήμα του θα είναι στην ενδοχώρα σε μία ή περισσότερες θέσεις – όπως θα υποδειχθούν από τη χωροταξική μελέτη του έργου-, χρηματοδοτούνται από το έργο ADRIAMOS .

Πρόκειται να εκπονηθούν οι οριστικές μελέτες ανάπτυξης του ΕΚ καθώς και οι απαιτούμενες μελέτες κατασκευής των κτηρίων και έργων υποδομής ως έργο των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών (TEN-T) με συγχρηματοδότηση 50% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και 50% από εθνικούς πόρους.

Οι μελέτες αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2014.

Το έργο αποσκοπεί στην αναβάθμιση των θαλάσσιων διαμεταφορών στην Αδριατική και το Ιόνιο με την ενίσχυση παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας μεταξύ των λιμένων.

Η μόνη ανησυχία των ανθρώπων του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, είναι η πορεία των έργων της Γ’ φάσης του Λιμένα, έργα για τα οποία υπεύθυνο είναι το Υπουργείο Υποδομών.

Η γ’ φάση ανάπτυξης του λιμένα, η οποία περιλαμβάνει το εμπορευματικό κομμάτι των λιμενικών εγκαταστάσεων, βρίσκεται ουσιαστικά στον αέρα, αφού σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλη Χρυσοχοίδη, εξετάζεται η πιθανότητα έκπτωσης του αναδόχου, αφού δεν υπάρχει καμία πρόοδος εργασιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ