Προς συγχωνεύσεις οι Συνεταιριστικές… Σενάρια και για εκκαθάριση καταστημάτων!

SYNTRAPEZA

SYNTRAPEZAΠοσοστό από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών διεκδικούν οι Συνεταιριστικές Τράπεζες και το αίτημα μετέφεραν στην Κυβερνητική Εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, με την οποία συναντήθηκαν οι εκπρόσωποί τους.

Η κ. Γεροβασίλη περιορίστηκε να εξάρει τον ρόλο τους και να δηλώσει ότι αποτελούν βραχίονα των τοπικών οικονομιών… Πέραν αυτού, ουδέν…

Στο κλιμάκιο της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος που συναντήθηκε με την Υπουργό, μετείχαν ο Γενικός Γραμματέας και Πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου Κώστας Ζωνίδης και ο γενικός διευθυντής Βασίλης Τσουκανέλης.

Η επιλογή που έγινε εκ μέρους της Κυβέρνησης, να παραπέμψει τους εκπροσώπους των συνεταιριστικών τραπεζών στην κ. Γεροβασίλη και όχι σε κάποιον από τους οικονομικούς υπουργούς, έδωσε την αφορμή για διάφορα σενάρια και πολλές ερμηνείες, κυρίως από τον οικονομικό τύπο.

Το βασικό σενάριο πάντως, είναι αυτό της συγχώνευσης των συνεταιριστικών τραπεζών.

Πιθανολογείται, εκτός αν υπάρξει ανατροπή της τελευταίας στιγμής ότι στον υπό κατάρτιση νόμο θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη και για τη συμμετοχή των μη συστημικών τραπεζών στην ανακεφαλαιοποίηση.

Tα απαιτούμενα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση είναι 400 -600 εκ. περίπου, ενώ οι εκπρόσωποι των Συνεταιριστικών Tραπεζών τα τοποθετούν στα 100 -200 εκατ.

Ωστόσο, το σχέδιο θα προβλέπει ισχυρότερα σχήματα, κεντροποίηση λειτουργιών και συστημάτων με βάση τις βέλτιστες διεθνώς πρακτικές ώστε, μεταξύ άλλων, να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας αλλά και ομογενοποίηση του θεσμού.

Στόχος, είναι η περαιτέρω σύνδεση του θεσμού των Συνεταιριστικών Tραπεζών με τις τοπικές επιχειρήσεις, αλλά και τους Δήμους και Περιφέρειες ώστε να ενισχυθεί η συνεργασία μαζί τους και με αυτό τον τρόπο να υλοποιηθούν προγράμματα τοπικής ανάπτυξης.

Aυτό σημαίνει ότι θα προηγηθούν συγχωνεύσεις μεταξύ των δέκα συνεταιριστικών τραπεζών σε δύο ή τρία σχήματα και στη συνέχεια το TXΣ θα παράσχει κεφάλαια στο Tαμείο Eγγύησης Kαταθέσεων και Eπενδύσεων (TEKE) για την εξυγίανση και την κεφαλαιακή τους ενίσχυση τους.
Σύμφωνα με τα επικρατέστερα σενάρια, δύο είναι οι συνεταιριστικές που θα παίξουν ρόλο κλειδί σε αυτό το εγχείρημα. H Παγκρήτιος Tράπεζα που αναμφισβήτητα αποτελεί μία συνεταιριστική τράπεζα – πρότυπο με ευρεία αποδοχή και η Tράπεζα Θεσσαλίας που και αυτή δεν αντιμετωπίζει προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας.

Aν και οι διοικήσεις των δύο αυτών συνεταιριστικών τραπεζών προβάλλουν με αξιώσεις την αυτόνομη πορεία τους, εξετάζουν και το ενδεχόμενο, εφόσον προκύψει ανάγκη ή ευκαιρία για ισχυρότερο ρόλο στο σχέδιο αναδιάταξης του κλάδου.

Μία ή δύο τράπεζες, είναι πολύ πιθανό να περάσουν σε φάση εκκαθάρισης.

Σημειώνεται ότι από το 2008 μέχρι σήμερα έξι συνεταιριστικές τράπεζες εξαφανίστηκαν από τον χάρτη λόγω προβληματικής λειτουργίας και ανεπάρκειας κεφαλαίων.

H λειτουργία αυτών των τραπεζών δεν ήταν αποδοτική και υπήρχαν πολλά προβλήματα κυρίως με τα απαραίτητα κεφάλαια και με την παρεχόμενη ρευστότητα από ELA και EKT.
{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ