Προς κατάργηση και η μεταβατική έδρα Πρωτοδικείου

AITOYSA DIKASTHRIOYΤο Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξετάζει το ζήτημα της κατάργησης των μεταβατικών εδρών των Διοικητικών Πρωτοδικείων της χώρας, μεταξύ των οποίων και η μεταβατική έδρα του Διοικητικού Πρωτοδικείου στην Άρτα. Αυτό εάν συμβεί, ουδόλως θα οδηγήσει στην καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και στην ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, όπως επιθυμεί κατά δήλωσή του ο αρμόδιος Υπουργός.

Το μεταβατικό δικαστήριο του Δ. Πρωτοδικείου Ιωαννίνων συνεδριάζει στην Άρτα δύο φορές το χρόνο, σε αυτές δε τις δύο συνεδριάσεις εισάγονται υποθέσεις που αφορούν ολόκληρη την Π.Ε. Άρτας, δηλαδή περίπου 70.000 ανθρώπους.

 

Γίνεται αντιληπτό ότι η δικαστηριακή ύλη στην εν λόγω περιοχή είναι πάγια αυξημένη και αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο, δεδομένης της πρόσφατης επιβολής νέων φοροεισπρακτικών μέτρων κλπ από το Ελληνικό Κράτος, που οδηγούν τους πολίτες στην άσκηση ενστάσεων και προσφυγών, ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να έχει τεθεί παλιότερα από τον Δικηγορικό Σύλλογο Άρτας το ζήτημα ίδρυσης αυτοτελούς έδρας Διοικητικού Πρωτοδικείου.

Με βάση τα τελευταία δεδομένα, ο Δικηγορικός Σύλλογος Άρτας επανέρχεται εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή του στην κατάργηση της μεταβατικής έδρας.

Όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση, μια τέτοια εξέλιξη θα έχει δυσμενείς συνέπειες για τους πολίτες της με δεδομένο ότι καθένας θα είναι πλέον αναγκασμένος να μεταβαίνει στα Ιωάννινα για την εκδίκαση της υπόθεσής του.

Λαμβανομένης δε υπόψη και της δύσκολης μετάβασης των κατοίκων της Άρτας και των απομακρυσμένων ορεινών και πεδινών χωριών αυτής, στα Ιωάννινα καθίσταται αντιληπτό, ότι στην περίπτωση της κατάργησης της μεταβατικής έδρας στην Άρτα ουδόλως θα εξυπηρετηθεί ο Αρτινός πολίτης, ο οποίος θα κληθεί με αυξημένο κόστος και ταλαιπωρία να προσφύγει στη Διοικητική Δικαιοσύνη, οποία θα καταστεί γι’ αυτόν «ακριβή πολυτέλεια».

Η ακώλυτη προσφυγή κάθε Έλληνα πολίτη στη Δικαιοσύνη, η οποία αποτελεί συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά του, πρέπει να διασφαλίζεται από το ίδιο το Κράτος και προς το σκοπό αυτό πρέπει να λειτουργήσουμε συλλογικά και με σκοπό, αρχικά τη διατήρηση της μεταβατικής έδρας του Δ. Πρωτοδικείου Ιωαννίνων στην Άρτα και στην πορεία, την ίδρυση έδρας Διοικητικών Δικαστηρίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ