Προς έγκριση η διευθέτηση της κοίτης του Αράχθου

ARTA 23 3 14Με αφορμή τις νέες εξελίξεις στο θέμα του έργου της οριοθέτησης της κοίτης του ποταμού Αράχθου και το απαντητικό έγγραφο του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, προς το Δήμο Αρταίων, που χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο έργο, ως ένα από τα μεγάλα έργα υποδομής Εθνικής Εμβέλειας, αναφέροντας ότι: «Σε συνέχεια του σχετικού εγγράφου σας, με το οποίο μας ενημερώνετε για το σοβαρό πρόβλημα αντιπλημμυρικής προστασίας που αντιμετωπίζει η Πόλη της Άρτας, σας πληροφορούμε ότι πρόθεση του Υπουργείου μας είναι το έργο της αντιπλημμυρικής προστασίας της Πόλης της Άρτας και της ευρύτερης περιοχής από την οποία διέρχεται ο ποταμός Άραχθος μέχρι τις εκβολές του στον Αμβρακικό κόλπο, να περιληφθεί στον σχεδιασμό μας και να προταθεί για χρηματοδότηση την επόμενη προγραμματική περίοδο. Προς τούτο είναι απαραίτητο η αρμόδια Διεύθυνση Εγγειοβελτιωτικών Έργων (Δ7) του Υπουργείου μας, να αποκτήσει, ύστερα από τη δική σας συγκατάθεση, την αρμοδιότητα υλοποίησης του έργου, τουλάχιστον σε επίπεδο Προϊστάμενης Αρχής.»

Ο Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος, που ένα πρόβλημα που απασχολεί την Άρτα για δεκαετίες, οδεύει προς την οριστική επίλυσή του. Πρόκειται για ένα έργο που έχει αντιπλημμυρική, αρδευτική, οικιστική και αναπτυξιακή σημασία για την πόλη μας και σύμφωνα με την προμελέτη, το κόστος του θα αγγίξει σχεδόν τα 80 εκ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί, στο τμήμα των έργων υποδομής, γέφυρες-δρόμοι-αναχώματα, από το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων. Η διώρυγα εκτροπής, η μελέτη της οποίας βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και αφορά τον αρδευτικό χαρακτήρα του έργου, θα χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με 20 εκ. ευρώ. Τέλος, συνεισφορά θα έχει και το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με 11 εκ. ευρώ.

Η υλοποίησή αυτού του έργου θα αλλάξει ριζικά την εικόνα της πόλης, αφού η έλλειψη οριοθέτησης της κοίτης του ποταμού, κρατούσε δέσμια, μια ολόκληρη περιοχή, η οποία έμενε αναξιοποίητη. Τα μεγάλα έργα υποδομής και ανάπλασης του Αράχθου, ήταν καταδικασμένα να παραμένουν σε επίπεδο μελετών.

Για να επιτευχθεί όμως αυτό το αποτέλεσμα ενώσαμε τις δυνάμεις μας τόσο εμείς ως Δημοτική Αρχή, όσο και οι κοινοβουλευτικοί μας εκπρόσωποι και μετά από συνεχείς συναντήσεις, παρεμβάσεις και επαφές, τόσο με τη ΔΕΗ, όσο και με τα συναρμόδια Υπουργεία, σε κεντρικό επίπεδο, βρισκόμαστε πλέον, ένα βήμα πριν την οριστική έγκριση, της απαιτούμενης χρηματοδότησης για το έργο.

Με την επίλυση του θέματος της οριοθέτησης του ποταμού, θα δοθεί και το πράσινο φως, για να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ, δύο έτοιμες μελέτες. Η μία περιλαμβάνει την ανάπλαση της περιοχής από το εκθεσιακό κέντρο έως το παραλίμνιο πάρκο και προβλέπει της δημιουργία μιας πληθώρας αθλητικών εγκαταστάσεων, χώρων πρασίνου και αναψυχής.

Και η άλλη που αφορά την παρόχθια περιοχή, στο ύψος του ιστορικού γεφυριού έως τη φοιτητική εστία και περιλαμβάνει τη δημιουργία πέτρινου υπαίθριου θεάτρου, Κέντρου υποδοχής και τουριστικής προβολής του Δήμου Αρταίων, περιπατητική διαδρομή, παιδικές χαρές και χώρων αναψυχής, αλλά και την πεζοδρόμηση της περιοχής της ιστορικής γέφυρας από την πλευρά του Λαογραφικού Μουσείου.

Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνούμε και το ζήτημα της ασφάλειας της πόλης από τα πλημμυρικά φαινόμενα, ένας κίνδυνος που με την υλοποίηση αυτού του έργου και την κατασκευή της διώρυγας εκτροπής, του ποταμού στον Αμβρακικό Κόλπο, θα εξαλειφθεί οριστικά, και θα αποκατασταθεί έτσι η φιλική σχέση της πόλης της Άρτας με τον Άραχθο ποταμό.

Η διέλευση του, με ασφάλεια μέσα από την πόλη, θα προσθέσει και στη φυσική ομορφιά της και στην δυνατότητα ανάπτυξής της. Το έργο της οριοθέτησης του ποταμού, που αποτελούσε τροχοπέδη για την ανάπτυξη της περιοχής, ήταν από την πρώτη ημέρα της θητείας μας, μια από τις βασικές μας προτεραιότητες.

Και αυτό γιατί πέραν της ασφάλειας, λύνει και τον Γόρδιο Δεσμό για την εφαρμογή του σχεδίου πόλης, την οριστική λύση στο θέμα της Ελεούσας και την υλοποίηση των μεγάλων αναπτυξιακών έργων, που θα μας οδηγήσουν στην δημιουργία, μιας σύγχρονης Ευρωπαϊκής πόλης, όπου το ποτάμι δεν θα αποτελεί σύνορο, αλλά θα ενώνει τις δύο περιοχές και θα είναι αρμονικά ενταγμένο, στον πολεοδομικό ιστό της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ