Προκαλεί ο Ράμα: Βαφτίζουν εκκλησία ένα «γκαράζ»

ag atanas2

ag atanas2Τεταμένη είναι η κατάσταση στη Χειμάρα, μετά και την συνάντηση που είχαν ιερείς της περιοχής με τον τοπικό δήμαρχο, προκειμένου να μην προχωρήσει η κατεδάφιση της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου.

Η συνάντηση απέβη άκαρπη και όλοι πλέον φοβούνται αιφνιδιαστική κίνηση εκ μέρους των αρχών, σε χρόνο που οι πιστοί δεν θα βρίσκονται στο μικρό πέτρινο εκκλησάκι.

Σε εμπρηστικές δηλώσεις μετά τις καταστροφές που προκάλεσαν οι δημοτικές αρχές στον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμάδες Χειμάρρας, με το πρόσχημα ότι αποτελεί αυθαίρετο κτίσμα, προχώρησε ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα της χώρας του, ενώ δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την εκκλησία «γκαράζ».

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα ρίχνει λάδι στην φωτιά, καλούμενος να σχολιάσει τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Κ. Κούτρα, που καταδίκασε τις προκλητικές ενέργειες.

Όταν ερωτήθηκε στο twitter κατά την διάρκεια ανοιχτής επικοινωνίας με το κοινό, για το πώς σχολιάζει της δηλώσεις των ελληνικών αρχών για το θέμα του Ναού του Αγίου Αθανασίου και αν τις βλέπει ως παρέμβαση στα εσωτερικά της Αλβανίας, ο Ράμα απάντησε: «Το κάνανε συχνά στο παρελθόν, Το κάνουν ακόμα, αλλά πιο σπάνια. Θα τους χρειαστεί λίγος ακόμη χρόνος να το συνειδητοποίησουν».

Μάλιστα δεν δίστασε να ρίξει και άλλο λάδι στην φωτιά, αφού όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Balkaneb, την οποία επικαλείται σε ανακοίνωσή της η ΝΔ, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση για τις καταστροφές στην εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, ο Αλβανός πρωθυπουργός ανέφερε :
«Είναι για γέλια και για κλάματα που ένα οικοδόμημα σαν γκαράζ το ονομάζουν εκκλησία και διαμαρτύρονται γιατί επαναφέρουμε στη ζωή την κληρονομιά μας!».

Η Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας καταδίκασε τα γεγονότα, «που θίγουν» όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της «την περιουσία και την ελευθερία της θρησκευτικής πίστεως». Απευθύνει παράλληλα έκκληση στους πιστούς «να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους ενώπιον των προκλήσεων και να παραμείνουν αποφασισμένοι στην υπεράσπιση του ναού».

Απαιτεί ακόμη από το κράτος «να αναλάβει τις νομικές ευθύνες που απορρέουν από το Νόμο αρ. 10057/22.01.2009 ”Για την επικύρωση της συμφωνίας μεταξύ του Υπουργικού Συμβουλίου της Δημοκρατίας της Αλβανίας και της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας” που εγγυάται το άθικτο (απαραβίαστο) των χωρών λατρείας και την προστασία τους από το κράτος».

Ανακοίνωσε επίσης ότι θα ανασκευάσει το Ναό του Αγίου Αθανασίου, ο οποίος είναι περιουσία της βάσει νομικών πράξεων και δικαστικών αποφάσεων.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ