Προετοιμασίες στο Καλπάκι για την αναπαράσταση της Μάχης

anaparastasi maxi

anaparastasi maxi

Εντατικές είναι οι πρόβες για την αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου, με την οποία κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου του “ΟΧΙ”

Πρόκειται για την σημαντικότερη εκδήλωση του Δήμου Πωγωνίου, καθώς η περιοχή του Καλπακίου αποτελεί έναν από τους ιστορικότερους τόπους – σύμβολα αφού κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δέχτηκε το κύριο βάρος της Ιταλικής επίθεσης.

Στην αναπαράσταση παίρνουν μέρος στρατιώτες της 8ης Μεραρχίας, άνδρες, γυναίκες και παιδιά από το Δήμο Πωγωνίου ενώ επισκέπτες καταφθάνουν τόσο από την Ήπειρο όσο και από άλλες περιοχές της Ελλάδας και τη γειτονική Αλβανία.

Αναλυτικά, οι εκδηλώσεις, ξεκινούν από την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου, οπότε και στις 6:15 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση και αμέσως μετά κατάθεση στεφάνων στο Χάνι Δελβινακίου.

Εκεί, στις 7:00 μ.μ., θα απευθύνει χαιρετισμό, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κων. Καψάλης, ενώ θα ακολουθήσει στις 7:15 μ.μ., ομιλία, με θέμα «Οι πρώτες μέρες του πολέμου και το ανεξάρτητο τάγμα του Δελβινακίου» από το Νίκο Θεοδοσίου, συνταξιούχο εκπαιδευτικό.

Στις 7:30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στον Αρχιμανδρίτη Χρ. Τσοκώνα, από το νομικό Χρ. Σιαράβα κι απονομή τιμητικής πλακέτας.

Την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου, ντόπιοι κι επισκέπτες, θα μπορούν να δουν από κοντά την αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου.

Θα προηγηθεί, επιμνημόσυνη δέηση (18:20), προσκλητήριο νεκρών (18:30), κατάθεση στεφάνων (18:40), καλωσόρισμα Δημάρχου Πωγωνίου Κωνσταντίνου Καψάλη (18:50), και ομιλία, με θέμα «28η Οκτωβρίου 1940 – Πραγματικότητες και Συμβολισμοί», από τον Νικόλαο Αναστασόπουλο, επίκουρο καθηγητή Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (18:55). Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η αναπαράσταση.

Τέλος, ανήμερα της επετείου την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου, θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. της Ευαγγελιστρίας (Σωσίνου), στις 8 το πρωί και θα ακολουθήσουν επιμνημόσυνη δέηση (10:10 π.μ.), κατάθεση στεφάνων (10:20 π.μ.), χαιρετισμός του Δημάρχου Πωγωνίου (10:50 π.μ.) και ομιλία με θέμα «28η Οκτωβρίου 1940 – Οι πρώτες μέρες της νίκης», από την Ελευθερία Τζιάλλα – Μάντζιου, επίτιμη Σχολική Σύμβουλο (10:55 π.μ.)

Οι εκδηλώσεις, θα ολοκληρωθούν με ποιήματα από τους μαθητές του Δημοτικού και Γυμνασίου Παρακαλάμου (11:15 π.μ.).

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ