Πρεμιέρα του ΔΗΠΕΘΕ στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ

dipete epiktr

dipete epiktr

Σαράντα χρόνια πέρασαν από το καλοκαίρι του 1976 όταν ο Οργανισμός Ηπειρωτικού Θεάτρου παρουσίασε στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ «Κώστας Φρόντζος» την κωμωδία του Τίμου Δεπάστα «Τζιώτικο Ραβαΐσι», το πρώτο έργο που παράχθηκε επαγγελματικά στην Ήπειρο. Από τον ίδιο χώρο το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, φυσική μετεξέλιξη του ΟΗΘ, ξεκινάει το φετινό καλοκαίρι με την 109η επαγγελματική θεατρική παραγωγή του, τους «Επιτρέποντες» του μεγάλου αρχαίου ποιητή Μενάνδρου. Συνεχίζοντας μια μακρά καλλιτεχνική πορεία με πολύ σπουδαίες παραστάσεις στο ιστορικό του το ηπειρωτικό Θέατρο θα παρουσιάσει ένα σπουδαίο έργο, με κωμικά στοιχεία και παρεξηγήσεις, ιδανικό για καλοκαίρι και ανοιχτούς χώρους.

Η επίσημη πρεμιέρα του έργου θα δοθεί (σήμερα – αύριο) Παρασκευή 15 Ιουλίου με ώρα έναρξης 9:30’ το βράδυ. Τιμή εισιτηρίου 10 €. Εισιτήρια εκπτωτικά με την επίδειξη της αντίστοιχης κάρτας: φοιτητικά, μαθητικά, στρατευμένων, πολυτέκνων, ΑΜΕΑ, άνω των 65 ετών 7 € και ανέργων 3 €. Προπώληση εισιτηρίων γίνεται στα γραφεία ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, Παπάζογλου & Αραβαντινού, Αρχοντικό Πυρσινέλλα (καθημερινές, ώρες 09:00’ – 14:00’). Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων τις λοιπές ώρες στο τηλ. 6972 445 708. Επίσης προπώληση εισιτηρίων γίνεται σε ώρες καταστημάτων από το βιβλιοπωλείο «Αναγνώστης». Συντελεστές της θεατρικής παραγωγής του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων είναι:

Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων
Κεντρική Σκηνή * 33ος χρόνος * θερινή περίοδος 2015-16
Μενάνδρου ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΕΣ κωμωδία

Μετάφραση: Τάσος Ρούσσος
Σκηνοθεσία: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη
Μουσική πρωτότυπη: Στάθης Δρογώσης
Σκηνικά – κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη
Επιμέλεια κίνησης: Χρυσάνθη Παπαγεωργίου – Δώρα Ζούμπα
Φωτισμοί: Παναγιώτης Λαμπής
Φωνητική διδασκαλία: Ειρήνη Δόβα
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Μαχαίρα

Διανομή (με αλφαβητική σειρά):
Ζωή Ιωαννίδη: Παμφίλη, Χαιρέστρατος, Γυναίκα Συρίσκου
Μαρία Κατσουλίδη: Καρίνη, Συρίσκος, Σωφρόνη
Γιάννης Κοτσαρίνης: Σμικρίνης
Γιώργος Κρήτος: Χαρίσιος
Κατερίνα Μπιλάλη: Αβρούλα, Δάος
Άρης Τσαμπαλίκας: Ονήσιμος

Οργάνωση παραστάσεων: Αθηνά Τσικνιά, Κατασκευή σκηνικού: Άκης Μάστακας, Κατασκευή κοστουμιών: Περσεφόνη Βραζέλη, Μίξη: Ηλίας Βαμβακούσης, Βοηθός σκηνογράφου: Βάια Χούχλια, Φωτογραφίες: Βαγγέλης Γιωτόπουλος, Τρέιλερ – βίντεο: Χάρης Καλαμπόκης. Προγραμματικά συμβεβλημένοι: Υπουργείο Πολιτισμού Αθλητισμού, Δήμος Ιωαννιτών, Περιφέρεια Ηπείρου. Χορηγός: ΠΕΔ Ηπείρου. Υποστηρικτές: Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, MP group. Χορηγοί επικοινωνίας: Δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων, ΕΡΑ Σταθμός Ιωαννίνων, Epirus events, Ioannina festivals, Ηπειρωτικός Αγών, Πρωινός Λόγος.

Σημείωμα σκηνοθέτη

Ο Μένανδρος (342π.X-291π.X), αυτός ο σπουδαίος ποιητής έγραψε, εκτός από το «Δύσκολο» και τη «Σαμία», τους «Επιτρέποντες», ένα από τα πιο σημαντικά έργα του, αμέσως μετά τους πολέμους του Μ. Αλεξάνδρου και τις αναταραχές που προέκυψαν από αυτούς. Ήθελε με αυτό τον τρόπο να μεταφέρει το ενδιαφέρον του κοινού από τις πολιτικές εξελίξεις, σε θέματα πιο καθημερινά και οικεία και σε θεματολογία που σχετιζόταν με «τα του οίκου», με στόχο το κοινό να ξεχαστεί και να επικεντρωθεί σε πιο προσωπικά και κοινωνικά ζητήματα.

Προτείνει δηλαδή ένα θέατρο φυγής προς ένα κόσμο πιο χαρούμενο, ερωτικό, τρυφερό, με γούστο και ευγένεια, στον οποίο, τα όποια προβλήματα, παρά τις παρεξηγήσεις και τα μπερδέματα, είναι δυνατόν να επιλυθούν. Σε αυτό τον κόσμο, οι ήρωες θα μπορούσαν να είναι κάποιοι σαν εμάς, σ’ εκείνη την εποχή και την συνθήκη. Έτσι ο Μένανδρος με δάνεια στον Πλαύτο και τον Τερέντιο, στην commedia dell’ arte, το Μολιέρο και πολλούς άλλους, στην πραγματικότητα εγκαινιάζει το μεταγενέστερο Ευρωπαϊκό θέατρο, με τους τύπους και τους χαρακτήρες που δομεί. Παρουσιάζει διαφορές από τον Αριστοφάνη αλλά παραμένει εξίσου κωμικός και ιδιοφυής .

Η παράστασή μας είναι τοποθετημένη στις αρχές του 20ου αιώνα, λίγο μετά την βιομηχανική επανάσταση, την belle epoque, τις διεκδικήσεις των δικαιωμάτων των γυναικών από τις σουφραζέτες, την αρχή της αστική ευημερίας και ευρωπαϊκής ανάπτυξης. Όπως με το Μένανδρο αλλάζει μια εποχή, έστω και θεατρική, έτσι και εμείς κάνοντας αυτό τον αναχρονισμό, φέραμε την παράσταση στην αρχή μιας εποχής όπου όλα αλλάζουν. Κωμωδία λοιπόν, γλυκιά, ιλαρή, ανάλαφρη, να ταιριάζει στο καλοκαίρι και στους ανοιχτούς χώρους, στους οποίους θα περιοδεύσει το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Ταιριαστή επίσης και με κάποια μοτίβα και παραδόσεις της Β. Ελλάδας και του εκπληκτικού νομού Ιωαννίνων.

Ας αφεθούμε λοιπόν αυτό το καλοκαίρι να ξεχάσουμε για λίγο τις «συγκρούσεις» που προηγήθηκαν και που πιθανόν θα ακολουθήσουν, για να διασκεδάσουμε με κάποιους που μπορεί να μοιάζουν σαν και μας και που μπορεί να τους απασχολούν τα ίδια ζητήματα με μας, ελπίζοντας και ευχολογώντας σε μια αλλαγή που πρόκειται να έρθει.
{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ