Πράσινο φως για τους άταφους πεσόντες στην Αλβανία..

Το πρώτο ουσιαστικό βήμα για την εφαρμογή της συμφωνίας που αφορά στον εντοπισμό, την εκταφή, την ταυτοποίηση και την ταφή των οστών Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν κατά την διάρκεια του ελληνοιταλικού πολέμου φαίνεται ότι κάνει η κυβέρνηση της Αλβανίας.

Το συγκεκριμένο θέμα αποτελούσε έναν από τους βασικότερους όρους που διαχρονικά έθετε η Ελλάδα στις διμερείς συνομιλίες. Η τελευταία συμφωνία, επήλθε κατά την συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών πριν από έναν μήνα περίπου, συνομιλίες οι οποίες θα επαναληφθούν στις 20 Ιανουαρίου στην Κορυτσά.

Σε συνέχεια λοιπόν της συμφωνίας ήρθε η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Αλβανίας από την οποία προκύπτει ότι τα νεκροταφεία δεν περιορίζονται σε αριθμό αλλά ούτε και σε χωροταξία. Για την υλοποίησή της, τον πρωταρχικό ρόλο θα έχει το Υπουργείο Εσωτερικών ύστερα από συνεργασία με τους δήμους στην φάση της έρευνας, ταυτοποίησης και εκταφής των οστών, τα υπουργεία Άμυνας και Υποδομών για την κατασκευή των νεκροταφείων των ελλήνων φαντάρων και οι Περιφερειάρχες σε συνεργασία με τους δημάρχους που θα κληθούν να προσφέρουν όλες τις απαιτούμενες υποδομές.

Η απόφαση, σύμφωνα με τις φιλοκυβερνητικές εφημερίδες «Shqiptarja» και «SOT», ελήφθη από την αλβανική κυβέρνηση στις 13 Δεκεμβρίου και αναρτήθηκε χθες στην επίσημη ιστοσελίδα της υπό τον τίτλο: «Απόφαση για την εφαρμογή της Συμφωνίας συνεργασίας ανάμεσα στην κυβέρνηση της Αλβανικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας για την αναζήτηση, την εκταφή, την ταυτοποίηση και την ταφή των Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν στην Αλβανία κατά τον ελληνο-ιταλικό πόλεμο του 1940–41 και την ανέγερση κοιμητηρίων γι αυτούς, εντός της αλβανικής επικράτειας».

Η κυβέρνηση Ράμα, σχολιάζει η εφημερίδα «Shqiptarja» αποφάσισε να κάνει πρώτη ένα βήμα προς την επίλυση των διαφορών με την Ελλάδα, λαμβάνοντας απόφαση για την ανέγερση νέων νεκροταφείων για τους Έλληνες στρατιώτες που έπεσαν στον ελληνοιταλικό πόλεμο. Πρόκειται για έναν από τους κυριότερους όρους που έθετε η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση στις συνομιλίες με την αλβανική πλευρά.

Στη συνάντηση της Κορυτσάς της 20ης Ιανουαρίου, η αλβανική πλευρά, έχοντας αυτή την κυβερνητική απόφαση, σχολιάζει η εφημερίδα, πηγαίνει με καλή πολιτική βούληση. Στην Αλβανία, συνεχίζει το δημοσίευμα, υπάρχουν δύο νεκροταφεία Ελλήνων στρατιωτών, στην Κλεισούρα Πρεμετής και στο χωριό Βουλιαράτες Δερόπολης Αργυροκάστρου. Για τα νεκροταφεία αυτά υπάρχουν οι σχετικές αποφάσεις της κυβέρνησης Μπερίσα των ετών 2010 και 2012.

Η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης Ράμα, δεν προσδιορίζει πόσα νεκροταφεία θα ανεγερθούν καθώς και τις τοποθεσίες ανέγερσης. Η απόφαση της Κυβέρνησης, σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν περιορίζει τον αριθμό των νεκροταφείων, ούτε και προσδιορίζει τις τοποθεσίες τους. Η φράση μάλιστα στο τέλος της Απόφασης, όπου γίνεται λόγος στον πληθυντικό για Περιφέρειες, υπονοεί ότι θα υπάρχουν μερικά νεκροταφεία, σε μερικές Περιφέρειες.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ