«Ποτέ την Κυριακή» με διαμαρτυρίες και ένταση στην αγορά των Ιωαννίνων

KYIRAKH1

KYIRAKH1

Με ένταση και φραστικά επεισόδια συνοδεύτηκε η πρώτη απόπειρα για την Κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων στην αγορά των Ιωαννίνων.

Μέλη του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν συγκέντρωση και έξω από αρκετά καταστήματα, ειδικά για εκείνα που αποτελούν αλυσίδες, είχαν αναπτυχθεί ομάδες περιφρούρησης.

 

KYRIAKH2KYRIAKH3Το πιο θερμό επεισόδιο σημειώθηκε σε κατάστημα της Χαριλάου Τρικούπη, όπου μέλη του ΠΑΜΕ διαπληκτίστηκαν με πολίτες οι οποίοι λίγα λεπτά μετά τις έντεκα και την ώρα που οι πρώτοι διαπραγματεύονταν με το διευθυντή και τους υπαλλήλους του καταστήματος, θέλησαν να εισέλθουν για να ψωνίσουν.

Αποτέλεσμα ήταν να κληθεί η αστυνομία και μετά από διαπραγματεύσεις που διήρκησαν περισσότερο από μισή ώρα, το κατάστημα να κατεβάσει ρολά και το επεισόδιο να λήξει.
Η παλιά αγορά της πόλης των Ιωαννίνων στο σύνολό της σχεδόν έμεινε κλειστή, ενώ μικρός αριθμός καταστημάτων στη Μιχαήλ Αγγέλου και τη Χαριλάου Τρικούπη λειτούργησε.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους τα σωματεία εμπορουπαλλήλων Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Άρτας και Πρέβεζας τονίζουν ότι η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας συντελεί στην αποδόμηση της οικογένειας, ενώ από τη στιγμή που θα καθιερωθεί στο εμπόριο, θα ανοίξει το δρόμο για την κατάργηση και σε άλλους κλάδους.

Με το νέο νόμο τα καταστήματα μπορούν να μένουν ανοιχτά επτά Κυριακές το χρόνο, αντί της μία που ίσχυε μέχρι τώρα, ενώ δίνεται η δυνατότητα στους αντιπεριφερειάρχες, με απόφασή τους να ανεβάσουν τον αριθμό ακόμη περισσότερο.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, ως θεσμικό όργανο, στην τελευταία του συνεδρίαση αρνήθηκε να συζητήσει το θέμα, ενώ στην Ήπειρο, ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί αποφάσεις για τον αριθμό των Κυριακών σε όλους τους Νομούς.

Στη δημοσιότητα έχει δοθεί η απόφαση της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας η οποία μένει στον αριθμό των επτά.

Η πρώτη Κυριακή της ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου είναι η μία από τις επτά Κυριακές του έτους κατά τις οποίες τα καταστήματα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν προαιρετικά.

Στα Γιάννινα ήταν πολλά τα καταστήματα που είχαν αναρτήσει στις βιτρίνες τους τα σημειώματα ότι θα παραμείνουν κλειστά.

Ωστόσο υπήρξε και η μειοψηφία που μετά τις δώδεκα άνοιξε τα καταστήματα.

Πάντως, το 63% των εμπορικών συλλογών σε όλη τη χώρα αποφάσισαν να απέχουν από το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ