Πολιτιστικοί θησαυροί ξεπουλιούνται στις ηλεκτρονικές δημοπρασίες

eikona a5

eikona a5ΦΩΤΟ

Ελληνικοί πολιτιστικοί θησαυροί, βρίσκονται σε καθημερινή βάση, σε ηλεκτρονικές δημοπρασίες, μέσω διαφόρων ιστοσελίδων της Ευρώπης…

Χαρακτηριστικό είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν αναγράφονται στοιχεία για την προέλευση εκατοντάδων αντικειμένων, παρά μόνο αναφέρεται η Ελλάδα, ως η χώρα προέλευσης.

eikona i2Από αρχαία αγάλματα, νομίσματα, αγγεία, μέχρι εικόνες, άλλα πολύτιμα εκκλησιαστικά αντικείμενα αλλά και αντικείμενα λαικής τέχνης, με βασικά υλικά το ασήμι και τον χρυσό.

Σε ορισμένες ηλεκτρονικές δημοπρασίες που διενεργήθηκαν κατά το παρελθόν, εντοπίστηκαν οι πρώτες εικόνες, από το πλήθος εκείνων που είχαν κλαπεί από το Νομό Ιωαννίνων και την ευρύτερη περιοχή.

Σε ανάλογες ηλεκτρονικές δημοπρασίες, εξακολουθούν να βγαίνουν στο σφυρί εικόνες, η προέλευση των οποίων είναι άγνωστη!

Σε μία τέτοια, πωλείται η συγκεκριμένη εικόνα έναντι του ποσού των 885 δολαρίων.

eikona a1

Το μόνο στοιχείο που δίνεται είναι ότι πρόκειται για Ελληνική, ενώ παρουσιάζεται αναλυτικό φωτογραφικό υλικό, με την εικόνα στην αρχική της μορφή και σε αυτή που απέκτησε μετά την συντήρηση!

eikona a4

eikona a3

Και δεν είναι η μόνη… Υπάρχει ένα πλήθος υλικού, που καθημερινά ξεπουλιέται από οίκους δημοπρασιών για να καταλήξει σε ιδιωτικές συλλογές ή ιδιωτικά μουσεία.

Όσο για το κύκλωμα που ρήμαξε τις εκκλησίες και τα μοναστήρια της Ηπείρου, πέντε χρόνια μετά και ακόμη οι ελληνικές, αρμόδιες αρχές, αναζητούν την άκρη του νήματος!

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ