Πολιτικοί τριγμοί για το φρέσκο γάλα

GALA

GALAΣε εστία ενδοκυβερνητικής κρίσης εξελίσσεται το υπό κατάθεση νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, που βασίζεται στις προβλέψεις της τελευταίας έκθεσης του ΟΟΣΑ, το οποίο περιλαμβάνει και αλλαγές στο εμπόριο γαλακτοκομικών προϊόντων (διάρκεια φρέσκου γάλακτος κ.α.). Εκνευρισμός επικρατεί στο επιτελείο του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, για την υπουργική «κωλυσιεργία» στο θέμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ενώ την δυσαρέσκειά του εκφράζει ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, με τις «μονομερείς», όπως τις χαρακτηρίζει, κινήσεις του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, για τα φάρμακα και το γάλα.

 

Με δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, που έχει κάνει η ηγεσία του ΥπΑΑΤ (Τσαυτάρης – Χαρακόπουλος), διαφωνεί με την απόφαση για αύξηση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος. Τη Δευτέρα (20/1/2014) υπήρξε συνάντηση των ηγεσιών του ΥπΑΑΤ και του ΥΠΑΝ (υπουργοί και Γραμματείς) στο υπουργείο Ανάπτυξης, χωρίς όμως να υπάρξει κάποιο θετικό αποτέλεσμα.

Επιδίωξη του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να σταματήσει το γάλα να κατηγοριοποιείται σε φρέσκο – μη φρέσκο, αλλά να υπάρξει μια ποικιλία επιλογών για τον καταναλωτή (γάλα μια ημέρας, 2, 3, 5, 7 ημερών). «Οι κύριες αιτίες για τις οποίες οι Ελληνες πίνουν ακριβό φρέσκο γάλα δεν είναι το καθεστώς διάρκειας, αλλά η κατακερματισμένη παραγωγή, οι διάσπαρτες κτηνοτροφικές μονάδες, τα υψηλά μεταφορικά κόστη», υποστηρίζει από την πλευρά του ο κ. Τσαυτάρης.

Το ζήτημα όμως προσλαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις, αφού το ΠΑΣΟΚ παρακολουθεί μεν διακριτικά για την ώρα τη σύγκρουση μεταξύ Χατζηδάκη – Τσαυτάρη, ωστόσο έχει καταστήσει σαφείς τις διαφωνίες του, τις οποίες και αναμένεται να δημοσιοποιήσει μετά την καθιερωμένη συνεδρίαση του Συντονιστικού οργάνου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Θυμίζουμε ότι σε ανακοίνωση που εξέδωσε πρόσφατα ο τομέας Αγροτικού του ΠΑΣΟΚ, εξέφραζε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο επιμήκυνσης των ημερών διατήρησης του φρέσκου γάλακτος, αναφέροντας ότι μια τέτοια ενέργεια «θα υποβίβαζε την υψηλή διατροφική αξία του προϊόντος». Σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, κάτι τέτοιο θα αποδυνάμωνε επίσης τη θέση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων εντός και εκτός Ελλάδας. Καταλήγοντας, ο τομέας Αγροτικού σημείωνε ότι «η ασφάλεια των Ελλήνων καταναλωτών και η διασφάλιση της βιωσιμότητας της ελληνικής κτηνοτροφίας, αποτελούν εθνική υποχρέωση».

Από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς δεν κρύβει σε στενούς του συνεργάτες τη δυσφορία του για τα ενδοκυβερνητικά εμπόδια που υψώνονται απέναντι στις διαρθρωτικές παρεμβάσεις, που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να μη δοθεί στην τρόικα η λαβή να απαιτήσει εκ νέου δημοσιονομικά μέτρα και φαίνεται αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει άμεσα τις όποιες «παρεξηγήσεις».

Στις αμέσως προσεχείς ημέρες αναμένεται να συναντηθεί με τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο, που επιστρέφει στην Αθήνα το βράδυ της Πέμπτης, ενώ νωρίτερα θα έχει διαβουλεύσεις με τους αρμόδιους Υπουργούς, προκειμένου να μην καταστούν οι διαφωνίες τους κεντρικό πρόβλημα της κυβέρνησης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επενδύουν σε μία επιτυχημένη διαπραγμάτευση με την τρόικα, ενώ τονίζουν ότι οι υπουργοί, που διατηρούν εκκρεμότητες, θα «αξιολογούνται ημέρα με την ημέρα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ