Πολιτική τρικυμία για το ξεπάγωμα των πλειστηριασμών

KATOIKIAΠολιτική αντιπαράθεση, αλλά και αντιδράσεις στις Κ.Ο. τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ προκαλούν δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για το ενδεχόμενο να αρθεί -υπό προϋποθέσεις- η απαγόρευση πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία το 2014.

Την πρόθεση της κυβέρνησης να εξετάσει το πλαίσιο σταδιακής απελευθέρωσης των πλειστηριασμών από τις αρχές του επόμενου έτους επιβεβαίωσε ο Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του χθες στο MEGA. O υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι το θέμα εξετάζεται με κοινωνική ευαισθησία, ωστόσο οι κακοπληρωτές πρέπει να πληρώσουν.

Οι εν λόγω δηλώσεις είναι στην ίδια γραμμή με τις θέσεις που έχουν διατυπωθεί από την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, που θα κληθεί να διαχειριστεί την “καυτή” πατάτα των πλειστηριασμών. Η ηγεσία του ΥΠΑΝ κάνει λόγο για ένα δίκαιο πλάισιο που αφενός θα προστετεύσει την ακίνητη περιουσία των πολιτών από την υποτίμηση στην οποία θα οδηγούσε μια μαζική διοχέτευση ακινήτων στην αγορά και από την άλλη να προστατευθούν οι πραγματικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα κριτήρια που εξετάζονται για το σταδιακό “ξεπάγωμα” των πλειστηριασμών είναι:

Ο χρόνος που παραμένει παγωμένος ο πλειστηριασμός ή το ξεπάγωμα ανά έτος
Η σταδιακή μείωση της αντικειμενικής αξίας της κατοικίας που είναι υπό το καθεστώς προστασίας (σήμερα οι 200.000€)

Τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία του δανειολήπτη

Το υπόλοιπο του δανείου

Τα τετραγωνικά του σπιτιού προκειμένου να προστατευθούν τα μικρότερα ακίνητα,

ενώ
Ειδική προστασία εξετάζεται για άνεργους και πολύτεκνους.

Σύμφωνα με το καθεστώς που ισχύει, μέχρι το τέλος του 2013 προστατεύονται όλα τα ακίνητα για οφειλή που δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ και η κύρια κατοικία, αρκεί η αντικειμενική της αξίας να μην ξεπερνά το αφορολόγητο της πρώτης κατοικίας, που είναι 200.000 ευρώ με προσαυξήσεις για τα τέκνα.

Σε περίπτωση που προχωρούσε ένα οριζόντιο “ξεπάγωμα” των πλειστηριασμών, σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 110.000 ακίνητα θα κκινδύνευαν να βγούν “στο σφυρί”.

Ανησυχητικός παραμένει και ο ρυθμός αύξησης των “κόκκινων” δανείων, με τις επισφάλειες στον τομέα της στεγαστικής πίστης να αγγίζουν το 21%, δηλαδή τα 15 δισ. ευρώ επί συνόλου 75 δισ. ευρώ, ενώ η πρόβλεψη για το τέλος του 2013 είναι ότι τα “κόκκινα” στεγαστικά θα αγγίξουν το 28%.

Την αντίθεσή του στο “ξεπάγωμα” των πλειστηριασμών εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για επέκταση της προστασίας και το 2014. “Η στάση μας είναι απολύτως καθαρή. Δεν μπορεί να αρθεί η ενυπόθηκη ή προσημειωμένη πρώτη κατοικία του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού. Θυμίζω ότι έχουμε ήδη ζητήσει παράταση της νομοθετικής ρύθμισης για την απαγόρευση πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας μέχρι το 2014” τόνισε ο κ. Κωνσταντινόπουλος.

Το ενδεχόμενο σταδιακής απελευθέρωσης των πλειστηριασμών από τις αρχές του 2014 ξεσηκώνει έτονες αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει σε ανακοίνωσή του: “Ο κ. Στουρνάρας, που θαυμάζει τον κ. Σόιμπλε και εναρμονίζεται πλήρως μαζί του στην πολιτική της ακραίας λιτότητας, όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και για όλη την Ευρώπη, είναι αποκαλυπτικός ως προς τις προθέσεις του. Από τη στιγμή που το πρόγραμμα δεν βγαίνει, τα έσοδα καταρρέουν και η ύφεση βαθαίνει, ετοιμάζει για το φθινόπωρο νέα δυσβάσταχτα μέτρα, αθρόες απολύσεις και κατασχέσεις σπιτιών”.

Ο αρμόδιος τομεάρχης Νότης Μαριάς από τους Ανεξάρτητους Έλληνες καλεί τον κ. Στουρνάρα “να αντιληφθεί ότι ο φτωχοποιημένος ελληνικός λαός επιφυλάσσει στους μνημονιακούς τοποτηρητές ένα καυτό φθινόπωρο, καθώς δεν πρόκειται πλέον να ανεχθεί παθητικά το κυβερνητικό φοροεισπρακτικό ρεσάλτο, τα χαράτσια, τις κατασχέσεις στους τραπεζικούς του λογαριασμούς και το ξεπάγωμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας”.

Η ΔΗΜΑΡ επισημαίνει πως “είναι απαράδεκτο, σε μια περίοδο μεγάλης συρρίκνωσης και σε πολλές περιπτώσεις εξαφάνισης του οικογενειακού εισοδήματος, να βάλλεται και το στοιχειώδες δικαίωμα του πολίτη στην κατοικία του” και ζητά να υπάρξει προστασία της εστίας των νοικοκυριών και παράταση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας έως το 2015, καθώς και ευνοϊκότερες ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ