Πλήρης έλεγχος στα οικονομικά του Δήμου Ζηρού

DHMOS ZHROYΜε τη πλάτη στον τοίχο βρέθηκε χθες βράδυ στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ Ζηρού η Δημοτική Αρχή. Υπό την πίεση της εικόνας και μόνο που παρουσίαζε η ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Δ.Σ –περίπου 150 άτομα μέσα και πολλοί απ’ έξω- και υπό το συνεχόμενο κατηγορώ της αντιπολίτευσης περί πολιτικής, διοικητικής και διαχειριστικής ευθύνης, αναγκάστηκε να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για το σκάνδαλο με τους λογαριασμούς του νερού.

Όπως είναι γνωστό μετά την απόπειρα αυτοκτονίας εισπράκτορα του δήμου ήρθε στο φως απάτη εις βάρος δημοτών που ενώ πλήρωναν τους λογαριασμούς τους τα χρήματα δεν έμπαιναν στο ταμείο του δήμου κι η απόδειξη δεν ήταν άλλη παρά μια σφραγίδα πάνω στο ειδοποιητήριο κι όχι στο διπλότυπο είσπραξης.

 

Το διάστημα της απόπειρας αυτοκτονίας ο δήμος είχε αποστείλει στη ΔΟΥ τις οφειλές των δημοτών, γεγονός που οδήγησε πολλούς στη διαμαρτυρία και στην αποκάλυψη της δράσης του εισπράκτορα επί σειρά ετών.

Προς το παρόν κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει το μέγεθος των πραγματικών οφειλών και των φαινομενικών εξαιτίας της παρακράτησης από τον εισπράκτορα ούτε μπορεί κανείς με πλήρη βεβαιότητα να πει στους δημότες ότι δεν θα ξαναπληρώσουν όσοι πλήρωσαν και δεν κράτησαν τις αποδείξεις παλιότερων ετών. Συμβαίνει να φαίνεται ότι χρωστάνε για το 2010 ή το ’11 ενώ πλήρωσαν το 2013 και αρχές του ’14. Η μη αναγραφή πάνω στα ειδοποιητήρια της προηγούμενης οφειλής διευκόλυνε τη δράση του υπαλλήλου κάτι που επίσης καταγγέλθηκε απ’ την αντιπολίτευση και που η δημοτική αρχή το παρουσίασε ως αδυναμία του συγκεκριμένου λογισμικού ενώ πληρώνει 25.000€ετησίως για τεχνική υποστήριξη του λογισμικού της.

Στη συνεδρίαση πήραν το λόγο και πολλοί δημότες εμφανώς ανήσυχοι και προβληματισμένοι ενώ χείριστη εντύπωση προκάλεσε η απουσία του Διευθυντή των υπηρεσιών του δήμου και της οικονομικής υπηρεσίας παρότι κλήθηκαν με εσωτερικό έγγραφο του Προέδρου του Δ.Σ κι ήταν υποχρεωμένοι να παραβρεθούν.

Ειδικά για την περίπτωση του Δ/ντη κ. Αυγέρη ακούστηκαν πολλά ειρωνικά σχόλια από το ακροατήριο στο άκουσμα της δήλωσης ασθένειας ενώ οι υπάλληλοι της οικονομικής υπηρεσίας με έγγραφό τους προς το Σώμα έλεγαν πως πριν καταθέσουν στον Εισαγγελέα δεν θα ήθελαν να μιλήσουν στο Δ.Σ.

Τελικά το Δ.Σ έλαβε ομόφωνη απόφαση για πλήρη έλεγχο στα οικονομικά από ορκωτούς λογιστές, από την υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου και την Περιφέρεια ή και τον Συνήγορο του Πολίτη. Ταυτόχρονα αποφάσισε να ανακαλέσει από τη ΔΟΥ τη λίστα με τα ονόματα των οφειλετών ώστε να σταματήσει η διαδικασία δέσμευσης της φορολογικής ενημερότητας μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση.

Από την μεριά του ο Εισαγγελέας άρχισε ήδη ανεξάρτητη προκαταρκτική έρευνα ενώ οι δημότες εξακολουθούν να συρρέουν κατά δεκάδες καθημερινά στους γκισέδες της Ταμειακής Υπηρεσίας του δήμου καταθέτοντας αποδεικτικά πληρωμής αν έχουν και αιτήσεις διαγραφής οφειλών. Ουσιαστικά, τίποτα δεν έληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ