Πιο εύκολη η ίδρυση νέας επιχείρησης

YPOYRGEIO ANAPTYKSISΑλλαγές για λιγότερο διοικητικό και οικονομικό κόστος στις επιχειρήσεις προωθεί το Υπουργείο Ανάπτυξης και μέσα στον Μάιο αναμένεται να καταργήσει το ελάχιστο κεφάλαιο που απαιτείται για την ίδρυση εταιρειών περιορισμένης ευθύνης καθώς και την υποχρεωτική έκδοση εταιρικής σφραγίδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους της Κυριακής», ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς έχει δεχθεί εισηγήσεις από την Παγκόσμια Τράπεζα για μέτρα τα οποία θα διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα στη χώρα, ενώ ταυτόχρονα, αν αυτά ληφθούν μέχρι το τέλος του μήνα, τότε στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που θα εκδώσει τον επόμενο Οκτώβριο η χώρα μας θα βελτιώσει σημαντικά τους δείκτες ανταγωνιστικότητάς της. Κατάργηση ελάχιστου κεφαλαίου για ίδρυση ΕΠΕ

 

Η Παγκόσμια Τράπεζα προτείνει την κατάργηση της υποχρέωσης των ιδιωτών που θέλει για να κάνουν μία εταιρεία περιορισμένης ευθύνης να χρειάζεται η δημιουργία ενός ελάχιστου κεφαλαίου.

Στο σημείο αυτό πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η απαίτηση ελάχιστου κεφαλαίου, στη διάρκεια της έναρξης, δεν παρέχει καμία προστασία στους πιστωτές, άρα εκλείπει και ο ιστορικός λόγος θεσμοθέτησής του.

Το ελάχιστο απαιτούμενο κεφάλαιο ήταν 6.000 ευρώ και πρόσφατα το Υπουργείο Ανάπτυξης με νόμο το μείωσε στα 2.500 ευρώ.

Κατάργηση υποχρεωτικής έκδοσης εταιρικής σφραγίδας

Η υποχρέωση του επιχειρηματία να έχει σφραγίδα κατά την έναρξη λειτουργίας της εταιρείας του δεν εξυπηρετεί καμία σκοπιμότητα.

Αν κι έχει θεσμοθετηθεί η κατάργηση της αναγκαστικής έκδοσης σφραγίδας, εντούτοις όλοι συνεχίζουν να την εκδίδουν, καθώς τόσο οι τράπεζες όσο και οι υπηρεσίες του Δημοσίου την απαιτούν.

Αυτό που χρειάζεται είναι η έκδοση εγκυκλίου προς όλες τις υπηρεσίες και τους φορείς του Δημοσίου, αλλά ανάλογη ενέργεια θα πρέπει να κάνει και η Τράπεζα της Ελλάδας. Οι εγκύκλιοι θα αναφέρουν ότι η χρήση εταιρικής σφραγίδας δεν είναι αναγκαία για την εγκυρότητα της εκπροσώπησης και της διαχείρισης των νομικών προσώπων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ