Πινακίδες για την ομίχλη τοποθετεί η Εγνατία Οδός

EGNATIA PINΕιδικές προειδοποιητικές πινακίδες για την ομίχλη, τοποθετεί η Εγνατία Οδός σε περιοχές που έχει παρατηρηθεί έντονο φαινόμενο, με σκοπό την έγκαιρη προειδοποίηση των οδηγών και την αύξηση της ασφάλειας στο δρόμο.

Όταν οι οδηγοί πλησιάζουν περιοχές με πιθανότητα εμφάνισης ομίχλης, θα συναντήσουν την πρώτη πινακίδα που ενημερώνει:

α) για τον κίνδυνο εμφάνισης ομίχλης και
β) για το μήκος της οδού που εμφανίζεται ο κίνδυνος αυτός

Εάν το μήκος της οδού είναι μεγάλο, οι πινακίδες επαναλαμβάνονται κάθε 5 χλμ., μέχρι το πέρας της περιοχής.

Η ορατότητα στην ομίχλη μπορεί να περιοριστεί στα 100μ. ή και ακόμα λιγότερο, δημιουργώντας επικίνδυνες συνθήκες οδήγησης. Σε συνθήκες μειωμένης ορατότητας η ταχύτητα κίνησης πρέπει να μειωθεί σημαντικά, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν, ακόμη και κάτω από τα 50km/h.

Σε συνθήκες ομίχλης, οι οδηγοί όλων των οχημάτων που κινούνται στην Εγνατία Οδό, στους Κάθετους Άξονες, αλλά και στο λοιπό οδικό δίκτυο, είναι σημαντικό να ακολουθούν τις παρακάτω συμβουλές:

• Οδηγείτε με τα φώτα στη μεσαία σκάλα (φώτα διασταύρωσης). Τα φώτα της μεγάλης σκάλας (φώτα πορείας) αντανακλώνται από την ομίχλη και ουσιαστικά δυσχεραίνουν περαιτέρω την ορατότητα.

• Τα “μικρά” φώτα (φώτα θέσης) δεν είναι ορατά στην ομίχλη. Ανάψτε οπωσδήποτε το πίσω φως ομίχλης καθώς και τα εμπρός, εάν διαθέτει το όχημά σας.

• Μειώστε ταχύτητα και παρακολουθείτε το ταχύμετρο. Σε συνθήκες ομίχλης δημιουργείται οπτική ψευδαίσθηση της αργής κίνησης, ενώ στην πραγματικότητα το όχημα μπορεί να κινείται με μεγάλη ταχύτητα.

• Κρατήστε επαρκή απόσταση από προπορευόμενα οχήματα ώστε, αν χρειαστεί, να υπάρχει επαρκής χρόνος για να φρενάρετε. Μην πλησιάζετε το προπορευόμενο όχημα προσπαθώντας να βλέπετε συνεχώς τα πίσω φώτα του ως καθοδήγηση.

• Ανοίξτε λίγο το παράθυρο και κλείστε το ηχοσύστημα του οχήματος ώστε να ακούτε τους ήχους της κυκλοφορίας των άλλων οχημάτων.

EGNATIA PIN1• Χρησιμοποιείτε, αν απαιτείται, τους υαλοκαθαριστήρες για βελτίωση της ορατότητας.

• Χρησιμοποιήστε ως «οδηγό» τη δεξιά οριογραμμή (συνεχόμενη λευκή η κίτρινη γραμμή) της οδού.

• Παραμένετε υπομονετικοί και αποφεύγετε τις προσπεράσεις άλλων οχημάτων.

• Μην οδηγείτε στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ) και επίσης, σε συνθήκες ομίχλης, μην σταματάτε το όχημά σας στη ΛΕΑ.

• Σε περίπτωση αναγκαστικής ακινητοποίησης του οχήματος λόγω βλάβης, σβήστε όλα τα φώτα του οχήματος και ανάψτε τα “αλάρμ”. Τοποθετείστε το τρίγωνο ασφαλείας τουλάχιστον 100μ. πίσω από το όχημά σας και περιμένετε εκτός οχήματος, οδηγός και επιβάτες, σε ασφαλή θέση, έξω από τα στηθαία ασφαλείας της οδού.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της “Εγνατία Οδός Α.Ε.” στο διαδίκτυο (www.egnatia.eu) και ενημερωθείτε για τυχόν έκτακτες καταστάσεις που επικρατούν στον αυτοκινητόδρομο.

Για πληροφορίες και για άμεση βοήθεια, εφόσον κινείστε επί της Εγνατίας Οδού, επικοινωνήστε με τον τηλεφωνικό αριθμό έκτακτης ανάγκης, στο τηλ. 1077.
{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ