Παρουσίαση Βιβλίου στον Πολυχώρο «Δ. Χατζής»

SPINOZAΤην Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014 και ώρα 8:30 μ.μ το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών παρουσιάζει στον Πολιτιστικό Πολυχώρο « Δημήτρης Χατζής», το βιβλίο του Μπαλταζάρ Τομάς, «ο Σπινόζα και η τέχνη της ευτυχίας» που εκδόθηκε το 2013, από τις εκδόσεις Μελάνι.

Προλογίζει ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, καθηγητής Μωυσής Ελισάφ. Για τον συγγραφέα και το έργο του, θα μιλήσει η Διευθύντρια του Πνευματικού Κέντρου κ. Μαρία Στρατσάνη, διδάκτορας φιλοσοφίας.

 

Ο Μπαλταζάρ Τομάς ενσαρκώνει το καρτεσιανό μοντέλο μιας παιδείας ανοιχτής «στο μεγάλο βιβλίο του κόσμου». Μουσικός, φιλόσοφος, φωτογράφος, καθηγητής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ταξιδεύει από τη γενέτειρά του το Βερολίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες και εγκαθίσταται στη Γαλλία. Λατρεύει τα ταξίδια, απεχθάνεται τις προκαταλήψεις και τα συνήθη στεγανά.

Αναρωτιέται τι μπορεί να προσφέρει η φιλοσοφία στην προσωπική εξέλιξη του καθενός από εμάς και αποφασίζει να κατεβάσει τα φιλοσοφικά συστήματα στην αγορά, με τον ίδιο τρόπο που οι φιλόσοφοι στην αρχαία Ελλάδα έφερναν προς συζήτηση τις σημειώσεις τους στην Αγορά, πριν κατασταλάξουν στις απόψεις τους.

Στο βιβλίο, βέβαια του Τομάς, ο Σπινόζα είναι πια κατασταλαγμένος και δεν έχει τη δυνατότητα, από εκεί που είναι, να αλλάξει κάτι στη μνημειώδη και γεωμετρική αρχιτεκτονική της φιλοσοφίας του Ωστόσο, η φιλοδοξία του Σπινόζα ήταν να πάρει τον αναγνώστη από το χέρι και να τον οδηγήσει προς την Ευδαιμονία, δηλαδή προς την πλήρη άνθηση των δυνατοτήτων του. Η φιλοσοφική θεωρία του είναι ένα εργαλείο, εκπληκτικά αποτελεσματικό, για να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε, ενεργούμε και νιώθουμε.

Πώς να κατανοήσουμε τα συναισθήματά μας; Πώς να βρούμε την ελευθερία αποδεχόμενοι τους περιορισμούς της; Πώς να μεταμορφώσουμε την θλίψη σε χαρά, την εξάρτηση σε πίστη στον εαυτό μας; Πώς να βρούμε νόημα στο ανούσιο ξετύλιγμα της ζωής μας; Οι απαντήσεις του Σπινόζα σε αυτά τα ερωτήματα μας επιτρέπουν να ερμηνεύσουμε καλύτερα τις ανατροπές και τα απρόοπτα της ύπαρξής μας για να μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ