Παρουσίαση βιβλίου για τα γενεαλογικά δέντρα των Σαρακατσαναίων

sarakatsanoias

sarakatsanoias

Η Αδελφότητα των εν Αθήναις Σαρακατσαναίων Ηπείρου συνεχίζει την παράδοση έκδοσης Λευκωμάτων που ξεκίνησε εδώ και χρόνια με σκοπό τη διάσωση και διάδοση στοιχείων της παραδοσιακής ζωής των ανθρώπων της ελληνικής υπαίθρου και ιδιαίτερα της Ηπείρου.

Είχε ξεκινήσει με το αφιέρωμα στη Σαρακατσάνα γυναίκα με τίτλο «Σαρακατσάνα, εικόνα και Λόγος», συνέχισε με το φωτογραφικό Λεύκωμα «Σαρακατσαναίοι, πορεία στον τόπο και το χρόνο και το περασμένο καλοκαίρι εξέδωσε το Λεύκωμα Γενεαλογικών δένδρων: «Σαρακατσαναίοι της Ηπείρου, Γενεαλογικά Δένδρα»

Το Λεύκωμα περιλαμβάνει σε μία καλαίσθητη έκδοση 284 σελίδων τα Γενεαλογικά Δένδρα των τελευταίων νομάδων κτηνοτρόφων Σαρακατσαναίων, περίπου 80 οικογένειες, με 15000 μέλη σε διάστημα δύο αιώνων (μέχρι τα εφτά ζωνάρια…..), με πλούσιο φωτογραφικό υλικό που για πρώτη παρουσιάζεται (περίπου 500 ασπρόμαυρες φωτογραφίες από το τέλος του 19ου αιώνα μέχρι τα μέσα του 20ου) και με σύντομο ιστορικό για κάθε οικογένεια (τόποι μετακίνησης, σημαντικά γεγονότα κ.λπ) καθώς και αξιόλογα ιστορικά στοιχεία που αφορούν στην ιστορική διαδρομή των Σαρακατσαναίων της Ηπείρου και στην ενσωμάτωσή τους στην υπόλοιπη ελληνική κοινωνία. Το Λεύκωμα πέρα από τα Γενεαλογικά στοιχεία παρουσιάζει αξιόλογα λαογραφικά στοιχεία από τη ζωή και παράδοση των Σαρακατσαναίων.

Η Αδελφότητα Σαρακατσαναίων Ηπείρου και η Αδελφότητα των εν Αθήναις Σαρακατσαναίων Ηπείρου θα παρουσιάσουν στα Ιωάννινα την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015, ώρα 19.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών (Παρασκευοπούλου 4) το παραπάνω Λεύκωμα. Η παρουσίαση θα γίνει από τον Πρύτανη του Παν. Ιωαννίνων Γεώργιο Καψάλη, την Καθηγήτρια Λαογραφίας του Παν. Ιωαννίνων Μαρίνα Βρέλλη και τον Εκπαιδευτικό Γεώργιο Κ. Τσουμάνη. Θα συντονίσει ο συγγραφέας-Λαογράφος Ευριπίδης Μακρής.

Το Λεύκωμα επίσης θα παρουσιασθεί 12 Νοεμβρίου, ώρα 19.00 στην Ηγουμενίτσα (αίθουσα Πάνθεον) από τους Γεώργιο Καψάλη, Γεώργιο Κ. Τσουμάνη και το Φιλόλογο Ε. Παπιγκιώτη και θα συντονίσει την εκδήλωση ο επιτ. Σχολικός Σύμβουλος Γ. Καπρινιώτης.

Ο κύκλος των παρουσιάσεων στην Ήπειρο θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, ώρα 19.00, στην Πρέβεζα(αίθουσα Θεοφάνειος) από την Μαρίνα Βρέλλη, Γεώργιο Κ. Τσουμάνη και Ε. Παπιγκιώτη και θα συντονίσει την εκδήλωση η δημοσιογράφος Αθηνά Παππά .
{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ