Παρουσίασε υποψηφίους και προτεραιότητες

ARTA YPOPSHFIOIΤους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους της «Αξιοβίωτης Ανάπτυξης» στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, παρουσίασε σήμερα το απόγευμα ο νυν και εκ νέου υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Κατά την παρουσίαση ο κ. Καχριμάνης, αναφέρθηκε σε βασικά θέματα της Π.Ε. Άρτας που αντιμετωπίστηκαν ή δρομολογήθηκαν στους πρώτους 40 μήνες θητείας της Περιφερειακής Αρχής, ενώ περιέγραψε και τους βασικούς προγραμματικούς στόχους για την νέα πενταετία.

«Βαδίζουμε με σιγουριά. Είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες, αλλά και έτοιμοι για συγκρούσεις, όταν και όποτε χρειαστεί», τόνισε μεταξύ άλλων, για να προσθέτει ότι η παράταξη της «Αξιοβίωτης Ανάπτυξης» έχει αποκλειστική στόχευση την επίλυση προβλημάτων, τη δημιουργία αναπτυξιακών ευκαιριών για την Ήπειρο, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για τους Ηπειρώτες.

«Η 18η Μαΐου καθορίζει το μέλλον της Ηπείρου.

Οι πολίτες πρέπει να γίνουν κοινωνοί των θέσεων μας. Επιδιώκουμε τη σύγκριση. Έχουμε έργο, έχουμε σχέδιο, αποδείξαμε ότι είμαστε αποτελεσματικοί και αποφασιστικοί», κατέληξε.
Απολογισμός έργου
Ο κ. Καχριμάνης αναφερόμενος, στις δράσεις που ανέλαβε και υλοποίησε η Περιφέρεια στην Π.Ε. Άρτας είπε και τα εξής:
• Πλήθος έργων υλοποιούνται σήμερα από το ΕΣΠΑ.
• Δεν έμεινε χωρίς χρηματοδότηση κανένα έργο που πληρούσε τα κριτήρια του ΕΣΠΑ.
• Στην Πολιτιστική Διαδρομή των Αρχαίων Θεάτρων, το πιλοτικό πρόγραμμα, που πρώτο εντάχθηκε στο νέο πρόγραμμα, περιλαμβάνεται η ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Αμβρακίας.
• Υλοποιούμε εκτεταμένο πρόγραμμα καθαρισμού αποστραγγιστικών τάφρων.
• Αποκαταστήσαμε την κοίτη του Αράχθου, βελτιώσαμε υποδομές πρόσβασης προς παραγωγικές μονάδες.
• Αναζητούμε νέες αγορές για τη διάθεση πορτοκαλιών- μανταρινιών.
• Προχωρήσαμε στις νομιμοποιήσεις πτηνο-κτη νοτροφικών μονάδων.
• Με την καθοδήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Άρτας, που είναι και ο υπεύθυνος Αγρ. Ανάπτυξης της Περιφέρειας, προωθήθηκαν οι διαδικασίες για το καλάθι αγροτικών προϊόντων. Προχωρήσαμε την Αγροτοδιατροφική σύμπραξη. Καταρτίσθηκε το καλλιεργητικό πλάνο.
Εργαλεία χρήσιμα για τη βασική μας στόχευση που είναι η παραγωγή και η πιστοποίηση των τοπικών επώνυμων προϊόντων.
• Αναδείξαμε τη σημασία που έχει για την αγροτική ανάπτυξη, η ολοκλήρωση των εγγειοβελτιωτικών έργων για τον κάμπο Πέτα- Κομπότι και για την πεδιάδα της Άρτας που προχωρά προς δημοπράτηση.
• Έγιναν ουσιαστικές παρεμβάσεις στις υποδομές: Αποκαταστάθηκαν ζημιές, προωθούνται νέα οδικά έργα για την ασφάλεια των πολιτών: Ενδεικτικά: Γέφυρες Άννινου, Βίγλας, Άνω Καλεντίνης. Δρόμος προς Θεοδώριανα, Ρετσιανά-Καστανιά.
 Με την απόφασή μας, να δεχτούμε την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, μπόρεσε και κατασκευάστηκε ο κόμβος που συνδέει την Ιόνια Οδό με την πόλη της Άρτας.
Αναστηλώνονται – συντηρούνται μνημεία. Ήδη αναδείχθηκε ανάδοχος για τη Μονή Σέλτσου. Ολοκληρώνουμε την Αγία Παρασκευή Ροδαυγής, Δημοπρατούμε το έργο για τον Άγ. Γεώργιο Κομποτίου.
 Το Αθαμάνιο, είναι η μοναδική πρόταση της Περιφέρειας για ενεργειακό χωριό. Κάποιοι πίστεψαν ότι μπορεί να παίζουν με την Ήπειρο. Δεν κάνουμε όμως πίσω και σήμερα διεκδικούμε το πρόγραμμα έχοντας προσφύγει στη Δικαιοσύνη.
 Προωθήσαμε την κατασκευή του Αλιευτικού καταφυγίου Κορωνησίας.
 Αποκαταστήσαμε τους ΧΑΔΑ και έτσι οι πολίτες δεν θα επιβαρυνθούν με πρόστιμα.
Στηρίξαμε και κάναμε συνεχείς παρεμβάσεις για ζητήματα που αφορούν την Άρτα, όπως το ΚΕΥΓ, το Νοσοκομείο.
Δώσαμε, με επιτυχία αγώνα για τη διατήρηση του τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής στο ΤΕΙ Ηπείρου.
Σταθήκαμε δίπλα στις επιχειρήσεις. Μετά από σκληρό αγώνα, μπόρεσε και υλοποιήθηκε το πρόγραμμα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα, ώστε να υλοποιηθούν τα έργα που έχει αναλάβει η ΔΕΗ για την κατασκευή των φραγμάτων Πουρναρίου. Χωρίς αυτά, τη διασφάλιση της ύδρευσης και της άρδευσης δεν έπρεπε καν να σκεφτούν την ιδιωτικοποίησή τους.
Ο νέος προγραμματισμός
Στη συνέχεια ο νυν και ο εκ νέου υποψήφιος Περιφερειάρχης, αναφέρθηκε στο νέο σχεδιασμό της Περιφερειακής Αρχής:
«Βάλαμε- είπε- λοιπόν τις βάσεις. Έχουμε σχεδιασμό και είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε ότι αρχίσαμε, να προσθέσουμε νέα στοιχεία στην πολιτική μας.
Έχουμε ήδη καταρτίσει τους βασικούς άξονες. Οι Περιφέρειες μετά από επίπονες προσπάθειες θα διαχειριστούν ένα δικό τους πρόγραμμα.
 Τρείς είναι οι κατευθύνσεις. Επιχειρηματικότητα, καινοτομία, έξυπνη εξειδίκευση.
 Στόχος μας η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, που θα κερδίζουν τις ξένες αγορές. Είναι ένα στοίχημα ειδικά για την Άρτα, με τα γευστικά προϊόντα της.
 Οι Περιφέρειες θα διαχειριστούν το 30% του νέου προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Έτσι θα μπορέσουμε να προωθήσουμε νέα αρδευτικά έργα, να ενισχύσουμε νέους αγρότες, να εκσυγχρονίσουμε εγκαταστάσεις, να προωθήσουμε προγράμματα εξηλεκτρισμού, να συνεχίσουμε τα αποστραγγιστικά έργα.
 Λειτουργούμε γραφείο στήριξης και ενημέρωσης των αγροτών στην Π.Ε. Άρτας.
 Εξετάζουμε δράσεις, μέσω της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής – Ιονίου για τη στήριξη των ιχθυοκαλλιεργητών.
Αναδεικνύουμε τα Βυζαντινά μνημεία, ώστε να αποτελέσουν πόλο έλξης τουριστών. Προωθούμε τη δημιουργία υποδομών χειμερινών σπορ στα Θεοδώριανα.
Στόχος μας είναι η Άρτα να αποτελέσει, προορισμό τεσσάρων εποχών. Η Περιφέρεια βάζει τις βάσεις για την τουριστική ανάπτυξη με τις υποδομές. Δημιουργεί ερεθίσματα με τη διαφημιστική προβολή και τη συμμετοχή σε στοχευμένες εκθέσεις. Όλα αυτά όμως δεν πρόκειται να αξιοποιηθούν, αν δεν υπάρξει συμμετοχή των επιχειρηματιών του κλάδου.
 Προωθούμε μια σειρά νέων οδικών έργων. Τα πρώτα που εξετάζουμε είναι η σύνδεση με Αιτωλοκαρνανία (Μεσόπυργος- όρια Νομού), η κατασκευή κόμβου στο Νεοχώρι, η σύνδεση Περάνθης- Κομποτίου με Ιόνια Οδό, το τμήμα Καστανιά- Τετράκωμο, οι βελτιώσεις- διαπλατύνσεις του επαρχιακού οδικού δικτύου.
 Προτεραιότητα μας με βάση την Ιόνια οδό είναι η βελτίωση των οδικών υποδομών, η κατασκευή νέων οδικών δικτύων πρόσβασης στον ορεινό όγκο των Τζουμέρκων και Ραδοβυζίων
Προγραμματίστηκαν νέα έργα για το περιβάλλον, όπως:
 Κατασκευή μονάδας επεξεργασίας Α.Σ.Α., η οποία θα αποσυμφορήσει και θα λύσει τα ζητήματα διαχείρισης απορριμμάτων και της Άρτας.
 Δημιουργία μονάδας κομποστοποίησης
 Επέκταση ανακύκλωσης.
 Κατασκευή νέων βιολογικών καθαρισμών στις δημοτικές ενότητες Αμβρακικού και , Φιλοθέης, που θα προστατεύσουν τον Αμβρακικό, που είναι από τις βασικές μας έγνοιες.
 Στηρίζουμε τις προσπάθειες για τη δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου. Δεν μπορεί η Άρτα να είναι η εξαίρεση της Ελλάδος.
 Στηρίζουμε τις πολιτιστικές δράσεις που συνδέονται με την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα του κάθε τόπου.
 Ζητάμε να εφαρμοστεί ένα νέο πρόγραμμα πολύμηνης απασχόλησης των ανέργων για απόκτηση πραγματικής εξειδίκευσης και σύνδεσης με την αγορά.
 Ενθαρρύνουμε και στηρίζουμε την ανάπτυξη μονάδων βιοαερίου, την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου Συκεών.
 Συνεχίζουμε και εντείνουμε τις δράσεις μέσω του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τη στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων και δομών πρόνοιας.
 Στόχος μας είναι η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας να αποκτήσει δική της στέγη, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, για την καλύτερη οργάνωσή της. Ήδη το πρώτο βήμα έγινε με την απόφαση παραχώρησης του στρατοπέδου Παπακώστα.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, δήλωσε ότι θα στηριχτούν οι φορείς της Άρτας ώστε να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ, έργα σχολικής στέγης και δράσεις για την αναβάθμιση των δομών υγείας. Καταλήγοντας, τόνισε ότι θα δοθεί μάχη για την προώθηση σημαντικών έργων που χειρίζεται το κεντρικό κράτος, τα οποία θα αλλάξουν την τύχη της Άρτας και της Ηπείρου, όπως είναι η ταχεία ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού, η ολοκλήρωση των εγγειοβελτιωτικών έργων στον κάμπο, η σύνδεση με τα Τρίκαλα, η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου, η ενίσχυση του ρόλου του ΤΕΙ μέσω μεταπτυχιακών τμημάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ