Παραδίδεται στο Δήμο Ζαγορίου η Εστία Τσεπελόβου

aestiat1

aestiat1

Στο Δήμο Ζαγορίου, στον οποίο έχει παραχωρηθεί η χρήση του κτιρίου από το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης, παραδίδεται από τον Στρατό η πρώην Μαθητική Εστία Τσεπελόβου, αφού αποχώρησαν από αυτή και οι τελευταίοι Σύριοι πρόσφυγες.

Ο Δήμος Ζαγορίου, όπως τόνισε σε σημερινές δηλώσεις του ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου, «θα επιδιώξει την αξιοποίηση του κτιρίου προς όφελος της τοπικής κοινωνίας».

Αναφερόμενος στην μεταφορά του συνόλου των προσφύγων από το Τσεπέλοβο, σημείωσε με νόημα ότι «δικαιώθηκαν» για τη στάση τους ο Δήμος και οι κάτοικοι, αφού εξ αρχής είχαν επισημάνει ότι δεν ενδείκνυται το Τσεπέλοβο για τη φιλοξενία προσφύγων. Και τούτο γιατί η απόσταση από τα Γιάννινα είναι μεγάλη και οι πρόσφυγες, οι οποίοι είχαν συνηθίσει να ζουν σε άλλες κοινωνικές και καιρικές συνθήκες δεν θα μπορούσαν να αντέξουν.

Παρόλο που Δήμος και τοπική κοινωνία «αγκάλιασαν» τους πρόσφυγες, στην πράξη αποδείχθηκε δύσκολη η διαμονή και δεν παρατάθηκε η συνύπαρξη τους με τους λιγοστούς κατοίκους του Τσεπελόβου.

Σχεδόν επτά μήνες μετά, την χωρίς ενημέρωση του Δήμου, εγκατάσταση περίπου 160 προσφύγων (οικογένειες με πολλά παιδιά στην πλειονότητα τους), οι οποίοι είχαν μεταφερθεί από την Ειδομένη, αποχώρησαν σταδιακά οι περισσότεροι και προ ημερών και οι όσοι είχαν απομείνει, σε ξενοδοχεία και καταλύματα στην περιοχή των Ιωαννίνων και των Γρεβενών με μέριμνα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και όσων εμπλέκονται στην όλη διαδικασία.

Το κτίριο ήδη καθαρίστηκε από τον Στρατό, θα γίνουν και οι αναγκαίες επισκευές και συντηρήσεις για να παραληφθεί από το Δήμο για αξιοποίηση, χωρίς πρόσφυγες.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ