Παρέμβαση Περιφέρειας για τα ΥΗΕ Πουρναρίου

POYRNARIIII

POYRNARIIIIΤις θέσεις της Περιφερειακής Αρχής, σχετικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας για τη δημιουργία της “μικρής ΔΕΗ”, στην οποία προβλέπεται η εκχώρηση των υδροηλεκτρικών έργων “Πουρνάρι Ι και ΙΙ”, ανέπτυξε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας κ. Βασίλης Ψαθάς, σε σύσκεψη που οργανώθηκε σήμερα στο Πουρνάρι, με τη συμμετοχή εργαζομένων και τοπικών φορέων.

Ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι η Περιφέρεια είναι αντίθετη στην πώληση ή την πιθανή παραχώρηση παραγωγικών μονάδων, όπως το Πουρνάρι I και II, αναρωτώμενος μάλιστα ποιά ήταν τα οικονομοτεχνικά κριτήρια, βάσει των οποίων επιλέχθηκαν προς πώληση τα συγκεκριμένα Υδροηλεκτρικά Έργα.

 

Η Περιφερειακή Αρχή, όπως τόνισε ο κ. Ψαθάς, εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της και για σειρά πρακτικών ζητημάτων, που αφορούν τα δύο ΥΗΕ του Πουρναρίου, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι ο ρόλος των δύο φραγμάτων στην αντιπλημμυρική θωράκιση και στην άρδευσή της πεδινής περιοχής Άρτας είναι μεγάλης σημασίας, ρόλος που καθίσταται αβέβαιος σε περίπτωση εμπλοκής ιδιωτών.

Ένα άλλο σημείο το οποίο επισημαίνει η Περιφερειακή Αρχή, είναι το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα δεν έχει προχωρήσει η προβλεπόμενη οριοθέτηση – διευθέτηση της κοίτης του Αράχθου, ενώ δεν έχουν εκτελεστεί από τη ΔΕΗ ούτε τα αναπτυξιακά έργα που είχαν προβλεφθεί ως ανταποδοτικά οφέλη για την κατασκευή των φραγμάτων, τη στιγμή μάλιστα που οι περιβαλλοντικοί όροι λήγουν στο τέλος του 2014.

Η Περιφέρεια, όπως αναφέρεται σε έγγραφο του Περιφερειάρχη προς το ΥΠΕΚΑ, θεωρεί ότι ο χρόνος διαβούλευσης για το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι επαρκής και ζητά από το Υπουργείο να προχωρήσει σε διάλογο με την κοινωνία και τους φορείς της Άρτας και γενικότερα της Ηπείρου, προκειμένου οι αποφάσεις που θα ληφθούν να είναι βιώσιμες, να έχουν τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας και να διασφαλίζουν τις θέσεις εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ