Παράταση για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων

akinita ne16

akinita ne16

Νέα οκτάμηνη παράταση, μέχρι τις 2 Οκτωβρίου 2016, δίνει -σύμφωνα με πληροφορίες- το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων.

Παρά το γεγονός ότι σε λιγότερο από δύο εβδομάδες (8/2/2016) εκπνέει και η τελευταία προθεσμία που είχε δοθεί πριν από ένα χρόνο για την ένταξη στο νόμο 4178/13 περί τακτοποίησης αυθαιρέτων, και οι συνεχείς παρατάσεις οδηγούν τους… αυθαιρετούχους να αποφεύγουν να ενταχθούν στη ρύθμιση προκειμένου να αποφύγουν την εκ των υστέρων φορολόγηση, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ, Γιάννης Τσιρώνης, δίνει νέα παράταση και μάλιστα χωρίς επιπλέον πρόστιμα για τους «καθυστερημένους», όπως ο ίδιος διεμήνυε.

Κι αυτό, τη στιγμή που λιγότερα από τα μισά αυθαίρετα που υπολογίζεται ότι έχουν ανεγερθεί στην επικράτεια έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση, επειδή, κυρίως, οι ιδιοκτήτες τους επιδιώκουν να αποφύγουν τη φορολόγηση μετά την ένταξη με τις συνεχείς παρατάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΕΝ ετοιμάζει τροπολογία, η οποία αναμένεται να κατατεθεί άμεσα, με την οποία θα δίνεται νέα οκτάμηνη παράταση για την κατάθεση αιτήσεων τακτοποίησης, με στόχο να ενταχθούν περισσότεροι στη διαδικασία τακτοποίησης.

Ομως, παραβλέπει το αυτονόητο: ότι, δηλαδή, ο σχετικά μικρός αριθμός αυθαιρέτων που έχει υπαχθεί στη ρύθμιση οφείλεται κυρίως στο γεγονός πως όσο περισσότερο καθυστερήσει η νομιμοποίηση τόσο οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων γλιτώνουν τη φορολόγηση μετά την ένταξη, ιδιαίτερα όσοι διαθέτουν μεγάλα σε επιφάνεια αυθαίρετα.

Ετσι, εάν ένας ιδιοκτήτης αυθαιρέτου εντάχθηκε στο νόμο μέσα στο 2015, εκτός από τα πρόστιμα και τα παράβολα θα πρέπει μέσα στο 2016 να καταβάλει το ποσό φορολόγησης που αντιστοιχεί στο νομιμοποιημένο πλέον ακίνητο.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ