«Παράθυρο» από το Δήμο Ιωαννιτών για τα αποθεματικά..

DS 9 11 14

DS 9 11 14Την ώρα που στη Βουλή δίνονταν σκληρή μάχη για την πράξη νομοθετικού περιεχόμενου που αφορά στα ταμειακά διαθέσιμα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την ίδια ακριβώς ώρα συνεδρίαζε και το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, το οποίο άνοιξε παράθυρο ώστε τα χρήματα του Δήμου να καταλήξουν στην Τράπεζα Ελλάδος.

Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο υπήρξε μαραθώνιο και διεξάγονταν ταυτόχρονα για διαφορετικά θέματα, πράγμα που μάλλον δεν διευκόλυνε πολλούς δημοτικούς συμβούλους και σίγουρο ήταν οξύμωρο.

Ο Δήμος Ιωαννιτών είναι από τους πρώτους στην Ελλάδα, που ανοίγουν παράθυρο για μεταφορά των ταμειακών αποθεμάτων. Από την πλευρά της πλειοψηφίας ακούστηκαν διαφορετικές απόψεις. Υπήρξαν δημοτικοί σύμβουλοι που ήταν κάθετα αντίθετη με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αλλά υπήρξαν κι εκείνοι που είδαν την μεταφορά των χρημάτων στην Τράπεζα Ελλάδος ως άκρως ασφαλή!

Τόσο από την εισήγηση του δημάρχου όσο και από την πρόταση ψηφίσματος του κατέθεσε ο κ. Μπέγκας, έγινε σαφές ότι δεν ήταν στις προθέσεις του δημοτικής αρχής η σύγκρουση με την κυβέρνηση, ούτε θέλει να κόψει γέφυρες με το κυβερνητικό στρατόπεδο.

«Η χώρα και οι Δήμοι είμαστε στην ίδια βάρκα. Δεν μπορεί να βουλιάξει η χώρα και να μείνουν όρθιοι οι Δήμοι. Δεν μπορεί να μην έχει ρευστότητα η χώρα και να έχουν οι Δήμοι.

Διαφωνούμε με τον τρόπο που επέλεξε η κυβέρνηση να προχωρήσει στην απόφαση της. Χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση με την Αυτοδιοίκηση, δημιουργούνται ερήμην μας τετελεσμένα», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο κ. Μπέγκας και σε άλλο σημείο συμπλήρωσε πως «η πατρίδα δεν είναι κάτι άλλο από τους Δήμους και δεν μπορεί να έχει ρευστότητα ο Δήμος όταν δεν έχει ρευστότητα η χώρα».

Ως χάιδεμα στην κυβέρνηση, χαρακτήρισε την τοποθέτηση του δημάρχου ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας Νίκος Γκόντας, ο οποίος υπογράμμισε ότι θέση της παράταξής του είναι να μείνει ο δήμος στην άποψη που έχει διατυπώσει η ΚΕΔΕ.

Διαφορετικές απόψεις κατατέθηκαν από τους υπόλοιπους επικεφαλής της αντιπολίτευσης, με τον Λάζαρο Νάτση να υπερασπίζεται την απόφαση της Κυβέρνησης και να απαξιώνει τις αντιδράσεις των αυτοδιοικητικών οι οποίοι είχαν δεχθεί πλήθος περικοπών από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Την πράξη νομοθετικού περιεχομένου καταδίκασε ο Δημήτρης Τασούλας της Λαϊκής Συσπείρωσης καθώς και ο Στέφανος Σκοπούλης ενώ η παράταξη του Άρη Μπαρτζώκα τάχθηκε υπέρ των απόψεων της ΚΕΔΕ.

Το Δημοτικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία τελικά, -κι έχει κι αυτό την αξία του- υιοθέτησε την πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσε ο Δήμαρχος και περιλαμβάνει δύο βασικά σημεία:

– Ο Δήμος καλεί την Κυβέρνηση να αποσύρει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και να ξεκινήσει άμεσα διάλογο με την αυτοδιοίκηση προκειμένου να βρεθεί λύση που θα εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον.

– Να μην γίνει εφαρμογή του περιεχομένου της Πράξης μέχρι την ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου της ΚΕΔΕ -7 Μαίου- γιατί θα πρόκειται για μονομερή ενέργεια.

Η πρόταση είχε τη συναίνεση μόνο από την παράταξη της πλειοψηφίας. Οι παρατάξεις Νίκου Γκόντα κι Άρη Μπαρτζώκα ζήτησαν να υιοθετηθεί η θέση της ΚΕΔΕ, ενώ οι κύριοι Τασούλας και Σκοπούλης στήριξαν τις δικές τους προτάσεις.

Για την ιστορία τα διαθέσιμα του δήμου Ιωαννιτών φτάνουν περίπου στα 15 εκατομμύρια ευρώ. Οι λειτουργικές δαπάνες υπολογίζονται στα δύο εκατομμύρια. Σημειώνεται ότι στα χρήματα αυτά περιλαμβάνονται τα ανταποδοτικά αλλά και τα κονδύλια των κληροδοτημάτων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ