Παπούλιας: Ποιόν θα φέρετε στα Γιάννενα; Ιερώνυμος: Όποιον δώσει ο Θεός!

arxiep patriarxhs

arxiep patriarxhsΘερμοί εναγκαλισμοί στην Αθήνα, μεταξύ του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, όμως οι σχέσεις των δύο βρίσκονται σε τεντωμένο σκοινί, καθώς το βλέμμα είναι στραμμένο στη Μητρόπολη Ιωαννίνων και την εκλογή νέου μητροπολίτη.

Και οι δύο πάντως, Οικουμενικός Πατριάρχης και Αρχιεπίσκοπος βρέθηκαν σε πρωτοφανή αμηχανία, όταν στη συνάντηση που είχαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Κάρολος Παπούλιας, ρώτησε ευθέως «ποιόν θα μας φέρετε στα Γιάννενα;».

 

Η με χιούμορ διατυπωμένη ερώτηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πάγωσε τους δύο ιεράρχες κι ακολούθησαν αρκετά δευτερόλεπτα σιωπής.

Μέχρι τη στιγμή που την έσπασε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος έδωσε μία θεολογική απάντηση. Την απάντηση καταγράφει το εκκλησιαστικό πρακτορείο dogma.gr και είναι η εξής: «Όποιον μας δώσει ο Θεός» .

ΕΥΘΡΑΥΣΤΕΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ

Οι ισορροπίες πάντως μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ελλαδικής Εκκλησίας είναι εύθραυστες και οι σχέσεις τους βρίσκονται σε τεντωμένο σκοινί, καθώς προωθούν δύο διαφορετικά πρόσωπα για τη θέση του Μητροπολίτη Ιωαννίνων.

Παράλληλα και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ασκούνται έντονες πολιτικές πιέσεις από διάφορους παράγοντες των Ιωαννίνων, για την προώθηση δύο διαφορετικών προσώπων που σήμερα κατέχουν τη θέση του αρχιμανδρίτη.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, σύμφωνα με έγκυρους κύκλους, επιμένει στην εκλογή του Αρχιμανδρίτη Αμφιλόχου Στεργίου της Ιεράς Μονής Μάζι, στη Μητρόπολη Μεγάρων.

Υπήρξε εκ των στενών συνεργατών του Ιερώνυμου προκειμένου το 2008 να εκλεγεί αρχιεπίσκοπος αλλά και κατά τα δύο πρώτα χρόνια του στην Αρχιεπισκοπή.

Θεωρείται κληρικός με γνώσεις και πολυσχιδή προσωπικότητα.

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος προωθεί τον Πρωτοσύγκελο της Αρχιεπισκοπής, Αρχιμανδρίτη Μάξιμο Παπαγιάννη.

Το διάστημα μέχρι τις 25 Ιουνίου, ημέρα της εκλογής νέου Μητροπολίτη, θα έχει έντονο παρασκήνιο και είναι σίγουρο ότι θα δοκιμάσει τις σχέσεις Φαναρίου κι Αθήνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ