Πανελλήνιο Συνέδριο για το Σακχαρώδη Διαβήτη

DIABHTHSΣτα Γιάννινα θα πραγματοποιηθεί από τις 12 μέχρι τις 14 του μήνα το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το Σακχαρώδη Διαβήτη & τα Μεταβολικά Νοσήματα. 

Η επιστημονική αυτή εκδήλωση αφορά το σακχαρώδη διαβήτη και τα μεταβολικά νοσήματα. Στις ημέρες μας, η αυξανόμενη συχνότητα, νοσηρότητα και θνητότητα, των νοσημάτων του μεταβολισμού και των επιπλοκών τους – κύρια των καρδιαγγειακών νοσημάτων – οδηγεί την ιατρική κοινότητα, στην αναγκαιότητα της πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και της σωστής αντιμετώπισής τους. Με στόχο να συμβάλλουμε στη μείωση του παραπάνω κινδύνου, παρεμβαίνουμε με τις εκδηλώσεις του Ινστιτούτου. Στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα, διακεκριμένοι ομιλητές, ειδικοί με το σακχαρώδη διαβήτη και τα μεταβολικά νοσήματα, θα αναπτύξουν θέματα επίκαιρα και αιχμής,  θεραπευτικές επιλογές, αλληλεπιδράσεις φαρμάκων, θέση των νεοτέρων φαρμάκων σε εποχές οικονομικής κρίσης, καθώς και πρόληψη και αντιμετώπιση των επιπλοκών.

 

Διαστάσεις επιδημίας σε παγκόσμιο πλέον επίπεδο λαμβάνουν χρόνο με το χρόνο τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Αυτό ακριβώς το γεγονός οδήγησε τους επιστήμονες σε πλήρη καταγραφή και αξιολόγηση των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου. Με τον όρο αυτό αναφέρονται ορισμένα χαρακτηριστικά τα οποία διακρίνονται σε μη τροποποιήσιμα (π.χ. φύλο, ηλικία, οικογενειακό ιστορικό εμφάνισης πρώιμης καρδιαγγειακής νόσου) και τροποποιήσιμα (π.χ. κάπνισμα, παχυσαρκία, διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λίπη, έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, αυξημένα επίπεδα σακχάρου και λιπιδίων στο αίμα κλπ), τα οποία έχει διαπιστωθεί ότι συσχετίζονται σε σημαντικό βαθμό με την καρδιαγγειακή νόσο.

Βασικές παράμετροι οι οποίες συνθέτουν τον καρδιομεταβολικό κίνδυνο και χρήζουν ιδιαίτερης αναφοράς είναι η αθηρωμάτωση, η δυσλιπιδαιμία (τα αυξημένα επίπεδα δηλαδή της χοληστερόλης ή/και τριγλυκεριδίων), η αρτηριακή υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο.

Όλα τα παραπάνω τόνισαν σε συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης, Έρευνας & Εκπαίδευσης για το Σακχαρώδη Διαβήτη & τα Μεταβολικά Νοσήματα, Διευθυντής του Γ’ Παθολογικού Τμήματος και Διαβητολογικού Κέντρου Γ.Ν. Νίκαιας κ. Σταύρος Παππάς και ο Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης, Έρευνας & Εκπαίδευσης για το Σακχαρώδη Διαβήτη & τα Μεταβολικά Νοσήματα, Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Μωυσής Ελισάφ. Η συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκε με αφορμή την 3η επιστημονική εκδήλωση του Ινστιτούτου που θα πραγματοποιηθεί 12-14 Απριλίου 2013, στο ξενοδοχείο Du Lac.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ