Παθολογική Ανατομική: Ελάχιστοι γιατροί για χιλιάδες βιοψίες

ANAT PATOL

ANAT PATOLΜετά από τριάντα πέντε χρόνια συνεχούς προσφοράς στους ασθενείς ολόκληρης της Βορειοδυτικής Ελλάδας, το Εργαστήρι Παθολογικής Ανατομικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες προκειμένου να καλύψει τον μεγάλο όγκο δουλειάς.

Πέντε ειδικευόμενοι παθολογοανατόμοι και τρεις κυτταρολόγοι καλούνται να φέρουν εις πέρας πάνω από δεκαπέντε χιλιάδες βιοψίες το χρόνο, όταν τα περιστατικά κακοήθειας συνεχώς αυξάνονται…

Η παθολογική ανατομική αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ προκλινικής και κλινικής ιατρικής και είναι η ειδικότητα που μπαίνει στην ουσία της παθολογίας του ανθρωπίνου σώματος, προκειμένου να δώσει την σωστή διάγνωση από την οποία θα αποφασιστεί στην συνέχεια η θεραπευτική αντιμετώπιση του ασθενούς.

Πρόκειται για μια από τις δυσκολότερες ειδικότητες καθώς ασχολείται με όλο το ανθρώπινο σώμα και αυτός είναι ένας από τους λόγους που την καθιστά «απαγορευτική» για τους νέους γιατρούς όπως τόνισε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παθολογικής Ανατομικής ο Διευθυντής της Παθολογικής Ανατομικής Κλινικής Δημήτρης Στεφάνου.

«Δεν είμαστε και στα καλύτερά μας» ήταν η χαρακτηριστική έκφραση που χρησιμοποίησε εξηγώντας ότι τα τελευταία χρόνια οι ειδικευμένοι γιατροί έχουν μειωθεί κατά 50% λόγω συνταξιοδοτήσεων και δεν έχουν αντικατασταθεί.

Μια μικρή ανάσα αναμένεται να δοθεί με την έλευση ενός επίκουρου γιατρού, ενώ το παρήγορο σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου είναι ότι σήμερα υπάρχουν στην Κλινική 8 ειδικευόμενοι αριθμός υψηλότερος μεταξύ των αντίστοιχων πανεπιστημιακών κλινικών της χώρας.

Η Παθολογική Ανατομική Κλινική άνοιξε για δυο ημέρες τις πόρτες της τόσο στο Πανεπιστήμιο όσο και στο Νοσοκομείο προκειμένου να υποδεχθεί μαθητές αλλά και πολίτες που θέλουν να γνωρίσουν από κοντά την άγνωστη στους περισσότερους ειδικότητα στο πλαίσιο της Παγκόσμις Ημέρας Παθολογικής Ανατομικής όπως έχει οριστεί η 5η Νοεμβρίου.

Τα εργαστήρια στο Πανεπιστήμιο κατά της πρώτη ημέρα επισκέφθηκαν οι μαθητές του Αρσακείου Σχολείου συνοδευόμενοι από τον Διευθυντή Παύλο Μαυρόγιαννη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ