Πήραν πίσω τα περί φόρου στις αναλήψεις!!!

BAROYFAKHS ATM

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο επιβολής ενός μικρού φόρου αναλήψεων ρευστού από τα ΑΤΜ ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των οικονομικών συντακτών.

Οσον αφορά τις καταθέσεις ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να φορολογηθούν αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθεί ένα μικρό τέλος στις συναλλαγές – αναλήψεις στο πλαίσιο των αντικινήτρων που αναζητούνται κατά της χρήσης χρήματος σε φυσική μορφή.

Επιπλέον για τις αδήλωτες καταθέσεις, ο κ. Βαρουφάκης επιβεβαίωσε ότι το σχέδιο για τη νομιμοποίησή τους τόσο αυτών που βρίσκονται στο εσωτερικό όσο και αυτών που βρίσκονται στο εσωτερικό προβλέπειμε δυο διαφορετικούς συντελεστές. Αυτοί θα είναι 15% για την αποκάλυψη καταθέσεων εξωτερικού και 30% για τις καταθέσεις εξωτερικού. Το σχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Για τις αλλαγές στη φορολόγηση των Ι.Χ αυτοκινήτων:

Η σχετική διαβούλευση ξεκινά τρην Παρασκευή. Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο να προκύψουν αυξήσεις των τελών κυκλοφορίας για τα μικρά και αντιρρυπαντικής τεχνολογίας αυτοκίνητα, τα οποία σήμερα απαλλάσσονται, αλλά και επιβράβευση για όσους έχουν μετατρέψει τους κινητήρες των ΙΧ τους σε πιο φιλικά προς το περιβάλλον καύσιμα.

Καύσιμα: Στην παρούσα φάση δεν αλλάζει το πλαίσιο φορολόγησης των καυσίμων. Είναι όμως ανοικτό να εξεταστεί σε δεύτερο χρόνο.

Για το ΦΠΑ και τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς:

Η ελληνική πλευρά επιμένει σε 3 συντελεστές, με τις αλλαγές να έχουν αναδιανεμητικό χαρακτήρα για τις ασθενέστερες τάξεις, προκρίνοντας την μετάταξη όλων των τροφίμων στον χαμηλό συντελεστή.

Οι θεσμοί επιμένουν σε 2 υψηλούς συντελεστές. Παραμένει στο τραπέζι η παροχή εκπτώσεων κάποιου είδους στον ενδιάμεσο συντελεστή 14% σε συνδυασμό με τη χρήση πλαστικού χρήματος και τη λήψη αποδείξεων ανάλογα με επαγγελματικούς κλάδους με ροπή προς τη φοροδιαφυγή π.χ. ηλεκτρολόγοι υδραυλικοί ιδιαίτερα μαθήματα.

Τέλος για τη δόση προς το ΔΝΤ ο κ. Βαρουφάκης εμφανίστηκε σίγουρος για την καταβολή της, λέγοντας: «Βεβαίως θα υπάρξει πληρωμή της δόσης, διότι θα υπάρξει συμφωνία».

Το πήραν πίσω

Δεν πέρασαν ούτε δύο ώρες από την στιγμή που ο Γιάνης Βαρουφάκης προανήγγειλε επιβολή μικρού τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές και το υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε να ανασκευάσει.

Δυό ώρες αργότερα, με γραπτή ανακοίνωση, το υπουργείο Οικονομικών παίρνει πίσω την πρόταση για φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών -συμπεριλαμβανομένων των αναλήψεων από ΑΤΜ.

Το ενδιαφέρον είναι ότι το υπουργείο των Οικονομικών με την ανακοίνωση που εκδόθηκε λίγο μετά τις τέσσερις το απόγευμα αποδίδει την πατρότητα της πρότασης για φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών και των αναλήψεων από ATM στους δανειστές και μάλιστα σχεδόν… πανηγυρίζει ότι οι εισηγήσεις αυτές (τις οποίες ο κ. Βαρουφάκης αποκάλυπτε στους δημοσιογράφους πριν από περίπου δύο ώρες) αποσύρθηκαν από τη διαπραγμάτευση μετά τις αντιδράσεις του υπουργείου Οικονομικών!

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ