Πέπλο αιθαλομίχλης στα Γιάννινα… Πάνω από τα όρια η ρύπανση σύμφωνα με τις μετρήσεις

aitali3

aitali3

Αυτό που είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού, επιβεβαιώνουν πλέον τα επίσημα στοιχεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων!

Η αιθαλομίχλη ήρθε πιο νωρίς από ποτέ και οι μετρήσεις δείχνουν ότι τα μικροσωματίδια βρίσκονται κατά 50% πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια.

Από το 50 δηλαδή που είναι το όριο, τα μικροσωματίδια έχουν φτάσει στο 75.

Ο Καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Παύλος Κασσωμένος, ο οποίος την τελευταία τριετία παρακολουθεί στενά το φαινόμενο, δεν κρύβει την ανησυχία του, καθώς είναι η πρώτη φορά όπου καταγράφονται τέτοιες μετρήσεις πριν καλά καλά ξεκινήσει ο χειμώνας!

Σήμερα οι μετρήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, γίνονται στον ένα και μοναδικό σταθμό, που λειτουργεί στην περιοχή της Κιάφας.

Η ανάγκη για την λειτουργία περισσοτέρων είναι επιτακτική, όπως σημαίνει ο κ. Κασσωμένος και έχουν ενέργειες προς την κατεύθυνση αυτή, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να υπάρχει αποτέλεσμα.

Το φαινόμενο της αιθαλομίχλης, το οποίο είναι πιο έντονο τις απογευματινές και βραδινές ώρες, είναι συνυφασμένο με τις καιρικές συνθήκες. Και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Καθηγητή Φυσικής, οι ποσότητες, είναι πολύ πιθανό, να είναι ακόμη υψηλότερες στις πιο χαμηλές περιοχές, κοντά στη λίμνη.

Η αιθαλομίχλη μπήκε στη ζωή των Γιαννιωτών, από τον χειμώνα του 2013, όταν οι τιμές του πετρελαίου εκτοξεύτηκαν στα ύψη και υπήρξε μαζική στροφή προς εναλλακτικές μορφές θέρμανσης, κυρίως προς το ξύλο.

Συνήθως κάλυπτε την πόλη από τα τέλη Δεκέμβρη… Είναι η πρώτη φορά ωστόσο που, λόγω και της παρατεταμένης ανομβρίας, ο καπνός έρχεται τόσο νωρίς.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ