Πάρκο Πολιτισμού στο Κάστρο των Ιωαννίνων

KASTRO ITS KALE

KASTRO ITS KALE

Το Περιβάλλον και ο Πολιτισμός είναι για το Δήμο Ιωαννιτών οι δύο βασικοί πυλώνες βελτίωσης της ελκυστικότητας των Ιωανίνων και αυτή η στρατηγική κατεύθυνση αποτυπώνεται μέσα στο Στρατηγικό Σχέδιο για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη του Δήμου Ιωαννιτών.

Στο πλαίσιο της Στρατηγικής για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, στρατηγική κατεύθυνση αποτελεί η «Προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, της ιστορικότητας της πόλης και της πολιτιστικής κληρονομιάς ως παράγοντες ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και προώθησης της απασχόλησης».

Για την επίτευξη του στόχου, απαιτούνται σημαντικές παρεμβάσεις αστικής αναζωογόνησης, διατήρησης και ενίσχυσης της ταυτότητας και αναγνωρισιμότητας της πόλης.

Ο Δήμος στοχεύει, μέσα από συνέργειες, στην ανάδειξη και διατήρηση των ιδιαίτερων στοιχείων που συνιστούν την ταυτότητα της πόλης και αποτελούν πολιτιστικά ορόσημα (landmarks).

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί συνεργασία Δήμου Ιωαννιτών και Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.

Στη σύσκεψη που συγκάλεσε στο γραφείο του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, συμμετείχαν οι Αντιδήμαρχοι Ανάπτυξης και Προγραμματισμού, Θανάσης Μανταλόβας και Υποδομών και Ενέργειας, Γιάννης Λιόντος, ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, Κώστας Σουέρεφ, καθώς και στελέχη του Δήμου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε η προετοιμασία ενός πλέγματος ενεργειών που θα αναδεικνύει σημαντικούς χώρους εντός των τειχών του Κάστρου των Ιωαννίνων, με στόχο τη δημιουργία ενός «πάρκου πολιτισμού» που θα αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών και θα προβάλει την διαχρονική ιστορική ταυτότητα των Ιωαννίνων.

Σχεδιάζεται πλέγμα δράσεων και ενεργειών για την ανάδειξη του ιστορικού και πολιτιστικού χώρου του Κάστρου μέσα από ενέργειες:

⦁ Ενοποίησης πολιτιστικών και ιστορικών χώρων
⦁ Συντήρησης, διατήρησης και Ανάπλασης
⦁ Ανάδειξης μέσα από την ενίσχυση των υφιστάμενων και τη φιλοξενία και εισαγωγή νέων πολιτιστικών δράσεων

Οι παρεμβάσεις αφορούν στα μνημεία, στο χώρο και στις διαδρομές που ενώνουν την Ακρόπολη και το Τζαμί του Ασλάν Πασά, τη Βιβλιοθήκη, τα Βυζαντινά και Οθωμανικά Λουτρά, το Δημοτικό Μουσείο και το Μεντρεσέ, το Βυζαντινό Πύργο με τους υπόγειους χώρους και την Εβραϊκή Συναγωγή

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ