Ο «Σμαραγδένιος» ξεκινά παραστάσεις

SMARAGDENIOSΟ «Σιμιγδαλένιος» του Αλέξανδρου Αδαμόπουλου είναι η 101η επαγγελματική θεατρική παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Ξεκινάει τις παραστάσεις της από την Παιδική-Νεανική Σκηνή του ηπειρωτικού Θεάτρου (σήμερα-αύριο) Τετάρτη στο «Καμπέρειο».

Το έργο θα παίζεται για τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία και Γυμνάσια της Ηπείρου και Λευκάδας κάθε Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή, με ώρες έναρξης 9.15′ π.μ. η πρώτη παράσταση και 11.15′ π.μ. η δεύτερη.
Πρόκειται για ένα θεατρικό έργο γραμμένο με μαεστρία, εμπνευσμένο από την ομώνυμη κυκλαδίτικη ιστορία.

 

Μια ιστορία για μικρούς και μεγάλους, ένα έργο αφής. Ένα άγγιγμα, ένα φτερούγισμα, ένας παλμός, ένας κραδασμός. Ένα έργο που αγγίζει πρώτα τις αισθήσεις και μετά το νου. Έργο ιεροτελεστικό, περιπατητικό, περιδιαβάσματος και περιπλάνησης.

Μια ιστορία που θα ‘πρεπε να μας βάλει σε πολλές σκέψεις: αν αφήναμε να εισχωρήσει στη ζωή μας η αγάπη, ίσως καταλαβαίναμε το βαθύτερο νόημα της γέννησης και του θανάτου, που είναι δυο στιγμές αγάπης και παραδοχής.

Λίγα λόγια για το έργο

Μια βασιλοπούλα αρνείται να ερωτευτεί και στις πιέσεις του πατέρα της να παντρευτεί, αντιτάσσει ένα άβουλο όργανο που μόνη της πλάθει και που μπορεί απόλυτα να ελέγχει: τον Σιμιγδαλένιο. Μια άλλη όμως, βασιλοπούλα από ένα μακρινό βασίλειο κλέβει τον Σιμιγδαλένιο και αναγκάζει την πρώτη βασιλοπούλα να ξεκινήσει ένα ταξίδι αναζήτησής του που φτάνει μέχρι τον ήλιο, το φεγγάρι και τα μακρινά αστέρια. Σ’ αυτή την περιπλάνηση, μέσα από μεγάλο πόνο και μοναξιά, η βασιλοπούλα γνωρίζει τον εαυτό της και καταλαβαίνει το βαθύτερο νόημα της ύπαρξης που είναι η Αγάπη. Ως βιβλίο έχει κάνει 11 εκδόσεις και ως θεατρικό έργο, έχει ανέβει σε 72 διαφορετικές παραγωγές στην Ελλάδα (ΔΗΠΕΘΕ, ιδιωτικά θέατρα, ΚΘΒΕ κλπ) και το Εξωτερικό (έχει κυκλοφορήσει στην Αυστραλία και την Τουρκία).

Συντελεστές της παράστασης:

Σκηνοθεσία: Γιάννης Αναστασάκης
Σκηνικά-Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Μουσική: Βαγγέλης Μπουλουχτσής
Φωτισμοί: Βαγγέλης Νέτης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Χριστόδουλος Κωτσίνας
Βοηθός Σκηνογράφου: Ελένη Καΐκα

Διανομή:

Α΄ ΒΑΣΙΛΙΑΣ – Β΄ ΒΑΣΙΛΙΑΣ – ΤΕΛΑΛΗΣ – ΜΕΓΑΣ ΑΣΤΕΡΑΣ: Μιχάλης Μπίζιος
Α΄ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΑ – ΞΕΜΑΤΙΑΣΤΡΑ – ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ: Μαρία Κατσουλίδη
Α΄ ΒΑΓΙΑ – Β΄ ΒΑΓΙΑ – ΜΑΝΑ ΗΛΙΟΥ / ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ / ΑΣΤΕΡΙΩΝ: Αθηνά Τσικνιά
Β΄ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΑ – ΥΠΗΡΕΤΡΙΑ: Ξανθή Γεωργίου
ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ – ΓΙΑΤΡΟΣ – ΗΛΙΟΣ – ΦΕΓΓΑΡΙ – ΑΣΤΕΡΑΚΙ: Παναγιώτης Παπαϊωάννου
ΑΦΗΓΗΤΗΣ – ΜΕΓΑΣ ΑΥΛΑΡΧΗΣ – ΥΠΗΡΕΤΗΣ: Κυριάκος Μαρκάτος
ΦΩΝΗ: Γιάννης Αναστασάκης

Κατασκευή σκηνικού: Κώστας Τζάτσος, Κατασκευή κοστουμιών: Φόνη Βραζέλη, Φωτογραφίες: Κώστας Γράβος, Φροντιστής: Ανδρέας Πανταζής, Υπεύθυνος Τεχνικών Θεμάτων: Θανάσης Τζάτσος, Οργάνωση παραστάσεων: Ελένη Ρεμπέλου. Το σχέδιο της αφίσας είναι της μαθήτριας του Εικαστικού Εργαστηρίου του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών Μάνιας Πανούση. Το ΔΗΠΕΘΙ ευχαριστεί θερμά τη Φιλαρμονική για την πολύτιμη βοήθειά της.

Οι παραστάσεις του έργου θα συνεχιστούν μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου κι εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον από τα σχολεία θα παραταθούν για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί. Ήδη το πρόγραμμα για το μήνα Νοέμβριο έχει σχεδόν κλείσει. Όσα σχολεία δεν έχουν ακόμη προγραμματίσει την παρακολούθηση της παράστασης μπορούν να απευθύνονται στα τηλ. 26 510 25 670 και 26 510 73 233 κάθε Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 9.00 π.μ. – 2.00 μ.μ. στην υπεύθυνη προγραμματισμού παραστάσεων κ. Ελένη Ρεμπέλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ