Ο Προμηθέας ζωντανεύει το θέατρο της Δωδώνης

nousias st2

nousias st2

Με μία παράσταση, ιδιαίτερα συμβολική, τον Προμηθέα Δεσμώτη, σπάνε τα δεκαεπτά χρόνια σιωπής του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης.

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ένας «δικός» μας ηθοποιός, ο Γιαννιώτης Τάσος Νούσιας.

Οι δύο παραστάσεις θα δοθούν την Παρασκευή και το Σάββατο, με τους αυστηρούς όρους που έχει θέσει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Ο αριθμός των θεατών θα είναι περιορισμένος και η μεγάλη ιδιαιτερότητα είναι ότι θα δοθούν απογευματινές ώρες.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Κώστας Φιλίπογλου, μίλησε για μία κορυφαία στιγμή, για έναν αρχέγονο λόγο, όπως αυτός του Αισχύλου, σε ένα αρχέγονο τοπίο, όπως είναι αυτό της Δωδώνης.

Ο Τάσος Νούσιας, ιδιαίτερα συγκινημένος, κάνει πραγματικότητα ένα όνειρο ζωής για τον ίδιο. Χαρακτήρισε τον Προμηθέα ως τον Άγιο της ελληνικής μυθολογίας και ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν για την παράσταση στην αρχαία Δωδώνη.

Στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, μίλησαν ακόμη οι Δήμαρχοι Ιωαννίνων και Δωδώνης, η Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΙ και ο Διευθυντής της Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Ο κ. Θωμάς Μπέγκας συνέδεσε την επαναλειτουργία του θεάτρου με την διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, σημειώνοντας ότι είναι μεγάλο προνόμιο να ζούμε σε έναν τόπο όπου κάθε σημείο του είναι μάρτυρας πολιτισμού και ιστορίας.

nousias st

Ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης μετέφερε την ικανοποίηση των κατοίκων και των φορέων της περιοχής για το άνοιγμα του θεάτρου μετά από 17 χρόνια και σημείωσε ότι το γεγονός αυτό μπορεί να αποτελέσει μία νέα αρχή για συνεργασία όλων, χωρίς ιδιοκτησιακές αντιλήψεις, ώστε τα μνημεία να αποτελούν μέρος της ιστορίας αλλά και του μέλλοντος.
Έκανε δε ειδική αναφορά στα ιδιαίτερα μηνύματα που εκπέμπει ο Προμηθέας, τα οποία βρίσκουν απόλυτη εφαρμογή στις σημερινές συνθήκες.

Την ικανοποίησή τους τέλος μετέφεραν η Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΙ Αλέκα Βακαλοπούλου, καθώς οι παραστάσεις γίνονται υπό την αιγίδα του θεάτρου και ο Διευθυντής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κωνσταντίνος Σουέρεφ.

Οι παραστάσεις στην Αρχαία Δωδώνη θα δοθούν την Παρασκευή και το Σάββατο στις επτά το απόγευμα ενώ η τρίτη θα γίνει στο υπαίθριο της ΕΗΜ το βράδυ της Κυριακής.

ΦΩΤΟ: Παρασκευή Παππά 

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ