Ο καλός στρατιώτης Σβέικ πάει Βορείως…

SBEIK TZOYMERKAΤο έργο του Γιάροσλαβ Χάσεκ «Ο καλός στρατιώτης Σβέικ», σε διασκευή Δημήτρη Πιατά, ανεβάζει φέτος το καλοκαίρι η Δημοτική Θεατρική Σκηνή «βορείως» του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων.

Πρόκειται για μια αντιπολεμική κωμωδία, που αναφέρεται στον 1ο παγκόσμιο πόλεμο, αλλά τα μηνύματά του είναι διαχρονικά και επίκαιρα.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΝΤΕΛΕΣ

Επιμέλεια μουσικής – video: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΣΙΑΣ

(6/8/2013)

Παίζουν:

ΡΙΖΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΑΡΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΣΙΑΣ

ΜΑΡΙΑ ΤΖΙΜΑ

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΟΥΛΗΣ

ΜΙΛΤΟΣ ΜΠΟΥΚΑΣ

ΠΑΝΟΣ ΣΕΝΤΕΛΕΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΙΩΓΑΣ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Οι παραστάσεις που θα δοθούν είναι:

12 Αυγούστου: ΒΑΠΤΙΣΤΗΣ

16 Αυγούστου: ΠΗΓΑΔΙΑ

17 Αυγούστου: ΜΟΝΟΛΙΘΙ

18 Αυγούστου: ΛΑΖΑΙΝΑ

Ώρα έναρξης παραστάσεων: 21:00, ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

«Δεν είναι τυχαίο που η ιστορία του καλού Στρατιώτη Σβέϊκ σχεδόν ξεκινά με τη λέξη Σεράγεβο. Η πολυεθνική Βοσνία –Ερζεγοβίνη αποτελούσε πάντα την πιο εύφλεκτη πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης και η πρωτεύουσα της καλύτερη σκηνή για μια πολεμική πρεμιέρα. Εκεί δόθηκε η αφορμή για να ξεκινήσει ο μεγάλος πόλεμος 1914-1918.

Ο μεγάλος πόλεμος που αποτέλεσε μια τετράχρονη σφαγή βάρβαρη και σουρεαλιστική», τονίζεται σε ανακοίνωση της Θεατρικής Ομάδας που αναφέρει πως «Περίπου 10 εκατ. Άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλα 20 τραυματίστηκαν σε αυτό το παράλογο θέατρο που δεν έμοιαζε με κανένα προηγούμενο πόλεμο.

Ένας πόλεμος που ξεκίνησε με την υπόσχεση της μεγαλοπρέπειας, της τιμής και της δόξας και τέλειωσε σαν μια άνευ προηγουμένου γενοκτονία, ένα χωρίς νόημα μακελειό, το οποίο συνεχίστηκε μέχρι να επέλθει η πλήρης εξάντληση γιατί κανείς δεν ήξερε πώς να το σταματήσει

Ο Χάσεκ αποδίδει τέλεια αυτό το σουρεαλιστικό κλίμα βάζοντας το Σβέϊκ του να μπερδεύει τις γραμμές του μετώπου, να περνά ανυποψίαστος τις γραμμές του εχθρού, να πιάνει ψιλή κουβεντούλα με τον απηυδισμένο από τον πόλεμο εχθρό του»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ