Ο ΕΝΦΙΑ γονατίζει τον Συνεταιρισμό Δολανιών

DOLIANA14

DOLIANA14Δήλωση επιφύλαξης ενώπιον της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας και της Γενικής Γραμματείας Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών κατέθεσε η Διοίκηση του Συνεταιρισμού Δολιανών, η οποία καλείται να καταβάλλει ένα τεράστιο ποσό για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτητών Ακινήτων.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μετόχων Εξαγοράς Κτημάτων (ΑΣΜΕΚ) Δολιανών Ιωαννίνων ιδρύθηκε πριν από 93 χρόνια. Το 1920, ύστερα από εξαγορά κτημάτων στην κοινότητα, με συνδρομή όλων των κατοίκων του χωριού.

Ο συνεταιρισμός καλείται να καταβάλει 47 χιλιάδες εκ των οποίων οι 35 είναι συμπληρωματικός φόρος που επήλθε από τις διορθώσεις του ΕΝΦΙΑ.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για έναν από τους λίγους ιδιότυπους συνεταιρισμούς στην Ελλάδα, τα έσοδα του οποίου διατίθενται για κοινωφελείς σκοπούς και έργα στην τοπική κοινότητα Δολιανών.

Η επιβολή του υπέρογκου ποσού αφαιρεί ουσιαστικά τα μισά ακαθάριστα έσοδα από την λειτουργία του συνεταιρισμού η οποία και εκ των πραγμάτων καθίσταται προβληματική, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΑΣΜΕΚ Ανδρέα Τσούβαλη

Ο εν λόγω αγροτικός συνεταιρισμός αν και εγγεγραμμένος αναγκαστικά στα μητρώα της ΠΑΣΕΓΕΣ, διαφέρει κατά πολύ με βάσει το καταστατικό του από τους υπόλοιπους συνεταιρισμούς. Ιδρύθηκε το 1920 κατόπιν εξαγοράς κτημάτων στην Κοινότητα Δολιανών πριν από την απελευθέρωση του 1913 με συνεισφορά όλων των κατοίκων του χωριού. Μέλη του είναι οι κάτοικοι των Δολιανών ενώ η συνεισφορά του μέχρι σήμερα σε κοινωφελείς σκοπούς και έργα στην τοπική κοινότητα είναι μεγάλη.

Ήδη, η διοίκηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού είχε καταθέσει ενδικοφανή προσφυγή ενώπιων της διεύθυνσης Επίλυσης διαφορών της γενικής γραμματείας εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών , ζητώντας μεταξύ άλλων την απαλλαγή από τον δυσβάστακτο ΕΝΦΙΑ.

Τις τελευταίες ημέρες κατατέθηκαν ερωτήσεις στη Βουλή ενώ τώρα η διοίκηση προχώρησε στην δήλωση επιφύλαξης για μελλοντική αναζήτηση αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, φόρων, τελών, προστίμων και κάθε άλλης οφειλής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ