Ο Δήμος Μετσόβου δεν ξέρει από λατομεία!

METSOBO NEAΜε ένα λατομείο βρέθηκε στα διοικητικά του όρια ο Δήμος Μετσόβου, φαίνεται όμως ότι δεν έχει ούτε τις στοιχειώδεις γνώσεις για να μπορέσει να διασφαλίσει τα έσοδα που του αντιστοιχούν. Το θέμα αναδείχθηκε με ένταση στο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο αυτή τη φορά κατάφερε να συνεδριάσει και κει φάνηκαν οι τεράστιες αδυναμίες της Δημοτικής Αρχής να ξεμπλέξει το περίπλοκο κουβάρι.

Και φυσικά αυτό που προέκυψε είναι ο προβληματισμός και έγινε σαφές ότι προς το παρόν ο μόνος κερδισμένος είναι ο ιδιώτης που το εκμεταλλεύεται.

 

Το θέμα τέθηκε προ ημερήσιας διάταξης και όπως τονίστηκε από το λατομείο που βρίσκεται στο Μεγάλο Περιστέρι μεταφέρονται καθημερινά τεράστιες ποσότητες υλικών χωρίς να αποδεικνύεται εμπράκτως ότι ο Δήμος Μετσόβου αποκομίζει κάποια έσοδα για το ταμείο του.

Έτσι είναι προς διερεύνηση τόσο η πιστοποίηση των ποσοτήτων όσο και η διαδικασία είσπραξης των ποσών που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία και αποτελούν τέλη υπέρ του δήμου με βάση τις ποσότητες εξόρυξης.

 

Φυσικά για το Δήμο Μετσόβου αυτό αποτελεί ένα νέο πεδίο δράσης, όμως στα δυόμισι χρόνια λειτουργίας δεν φρόντισε να «αντιγράψει» τη διαδικασία που ακολουθεί δήμοι με λατομικές ζώνες.

Σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως πιστοποιούνται οι ποσότητες, τις οποίες δίνουν οι επιχειρηματίες με βάση δελτία αποστολής και όχι με επιμετρούμενους όγκους από την λήψη διατομών στους χώρους. Στη συνέχεια πιστοποιούνται και βεβαιώνονται τα έσοδα υπέρ του Δήμου.

Η σύνταξη των επιμετρήσεων είναι απαραίτητη και για τον έλεγχο των εκσκαφών, οι οποίες πρέπει να περιορίζονται μέσα στην αδειοδοτημένη περιοχή.

Φυσικά η συζήτηση δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα παρά μόνο ανέδειξε το πρόβλημα.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης αποχώρησε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης  Κώστας Τζαφέας, ο οποίος ήρθε σε σφοδρή αντιπαράθεση με τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου Ανηλίου, καθώς ο δεύτερος δυσαρεστήθηκε από την απόφαση του συμβουλίου για έλεγχο της υλοτομίας και κατ επέκταση της εμπορίας καυσόξυλων από τους επιτήδειους.

Εντύπωση πάντως προκάλεσε το γεγονός ότι ο δήμαρχος κατά την έναρξη της συνεδρίασης και χωρίς να προκληθεί από κανέναν έκανε γνωστό ότι το ταμείο του δήμου ανταποκρίνεται στην έννομη διαχείριση…..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ