«Οφσάιντ» την Κυριακή στα Παλιά Σφαγεία

OFSAINTΤην Κυριακή 11 Μαΐου 2014 και ώρα 8.30 μ.μ, το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών παρουσιάζει στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» την ταινία του Jafar Panahi «Οφσάιντ» (Offside, Ιράν, 2006) στο πλαίσιο του θεσμού Κυριακές στο πανί.

Σχετικά με την ταινία ο ειδικός συνεργάτης του Πνευματικού Κέντρου, κινηματογραφιστής Παναγιώτης Κράββαρης αναφέρει:

 

«Στην Τεχεράνη, η εθνική ποδοσφαιρική ομάδα του Ιράν δίνει έναν καθοριστικό αγώνα για την πρόκριση στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, και Ιρανές κοπέλες μεταμφιέζονται σε άντρες για να μπορέσουν να μπουν στο γήπεδο να παρακολουθήσουν το παιχνίδι, καθώς απαγορεύεται η είσοδος στις γυναίκες σε αθλητικές εκδηλώσεις.

Μερικές από αυτές συλλαμβάνονται από κληρωτούς στρατιώτες, που επιτηρούν τον κόσμο, και «μαντρώνονται» σε έναν χώρο έξω από το γήπεδο, και περιμένουν να μεταφερθούν στο Τμήμα Ηθών. Καθώς περιμένουν, οι στρατιώτες τους αρνούνται οποιαδήποτε οπτική επαφή με τον αγώνα, τους εσωτερικούς χώρους του γηπέδου και οποιαδήποτε συναναστροφή με άντρες.

Μια ακόμη ταινία για την μέχρι τα όρια του παραλόγου απομόνωση της γυναίκας από την κοινωνική ζωή στο Ιράν, από τον Τζαφάρ Παναχί, του οποίου όλες οι ταινίες έχουν απαγορευτεί στη χώρα του ως προπαγάνδα ενάντια στο καθεστώς. Ζώντας σε κατ’ οίκον περιορισμό σχεδόν από το 2010, ο Παναχί έχει καταδικαστεί σε εικοσάχρονη απαγόρευση σκηνοθεσίας και συγγραφής σεναρίου, πράγμα που «παραβίασε» 2 φορές με το «Αυτό δεν είναι Ταινία» (2011) και με την «Κλειστή Κουρτίνα» το 2013».

Διάρκεια Ταινίας: 93 λεπτά

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ