Ομαδική έξοδος από τον Τειρεσία

XRHMATA TSIMPIDAΟμαδική έξοδο χιλιάδων φυσικών και νομικών προσώπων από τον “Τειρεσία” ετοιμάζει να σηματοδοτήσει η κυβέρνηση, καθώς σχεδιάζει νέο νομοθετικό πλαίσιο, δημιουργεί… ελαστικό “Τειρεσία”, θεσπίζει τη “δεύτερη ευκαιρία” και προωθεί την άρση των μελανών σημείων του ισχύοντος συστήματος που αποτελούν αιτία στιγματισμού επιχειρηματιών και επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “Επενδυτής”, η πρωτοβουλία για την αντικατάσταση του “Τειρεσία” από ένα πιο ευέλικτο μοντέλο βρίσκεται σε τελικό στάδιο και ενδέχεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον επόμενο μήνα, με στόχο να διευκολυνθεί η πρόσβαση επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων στην χρηματοδότηση.

Σχεδιάζεται μάλιστα, αναφέρει το δημοσίευμα, να ενταχθεί στο πακέτο εξαγγελιών που θα γίνουν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, πιθανότατα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Οι συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά έχουν ήδη λάβει σχετικές εισηγήσεις από τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών, αλλά και από τους φορείς της αγοράς.

Το νέο αναθεωρημένο πλαίσιο του “Τειρεσία” αποβλέπει στην παύση της «τυφλής» καταχώρησης στο σύστημα προσώπων και επιχειρήσεων για πολύ χαμηλά ποσά, πράγμα που έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα σε καθ’ όλα υγιείς δανειολήπτες οι οποίοι πλέον θα βγουν από την μαύρη λίστα. Η κυβερνητική απόφαση, πέραν της απαλλαγής χιλιάδων περιπτώσεων δανειοληπτών, από το στίγμα του “Τειρεσία” θα αποτελέσει και δείγμα καλών προθέσεων για την αγορά, ενώ αυτονόητα θα πρέπει να θεωρούνται και τα πολιτικά οφέλη στα οποία αποβλέπει η κυβέρνηση.

Σήμερα εντός της λίστας του “Τειρεσία” υπολογίζεται ότι βρίσκονται περισσότερες από 1,5 εκατ. Περιπτώσεις συναλλαγών (ακάλυπτες επιταγές, απλήρωτες συναλλαγματικές, αθέτηση δόσεων δανείων και καρτών). Μόνο στο εξάμηνο του έτους καταγράφηκαν 31.472 ακάλυπτες επιταγές που αντιστοιχούν σε 374 εκατ. ευρώ, ενώ οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν σε 50 χιλιάδες τεμάχια αξίας 81 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ: Επενδυτής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ