Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση… Τον Μάρτιο η νέα δομή της Ελληνικής Αστυνομίας

astinom sxedio3

astinom sxedio3Στο τελικό στάδιο έχει εισέλθει η διαδικασία για την αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών της χώρας. Η διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς, ολοκληρώθηκε, κι όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, ο διάλογος που έγινε ήταν ιδιαίτερα χρήσιμος και εποικοδομητικός.

Οι αρμόδιες επιτελικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας επεξεργάζονται τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις, προκειμένου να βελτιωθούν ή και να τροποποιηθούν επιμέρους παράμετροι, με σκοπό την όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη κατάρτιση του τελικού Σχεδίου.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει ανακοινωθεί σκοπός είναι το σχέδιο να οριστικοποιηθεί εντός του Ιανουαρίου και να τεθεί σε εφαρμογή τον Μάρτιο, μετά τις κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία.

Στην Ήπειρο, τα σημεία τριβής που είχαν αναδειχθεί σχετίζονταν κυρίως με την κατάργηση των Αστυνομικών Τμημάτων στο Λούρο και το Θεσπρωτικό του Νομού Πρέβεζας, γεγονός που φαίνεται ότι έχει προβληματίσει και την ηγεσία της Αστυνομίας.

Έτσι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει κάποια τροποποίηση στην πρόταση που είχε ανακοινωθεί.

Στο Νομό Ιωαννίνων, οι αντιδράσεις επικεντρώθηκαν στη μεταφορά του Αστυνομικού Τμήματος από το Δελβινάκι στο Καλπάκι.

Σύμφωνα με το σχέδιο που είχε παρουσιαστεί η νέα μορφή της Ελληνικής Αστυνομίας στην Ήπειρο, είναι η ακόλουθη:

ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Στο νομό Ιωαννίνων καταργούνται τα Αστυνομικά Τμήματα Κατσικά και Πυρσόγιαννης ενώ συγχωνεύεται το τμήμα τροχαίας με το αστυνομικό τμήμα Μετσόβου.

Το Αστυνομικό Τμήμα Δελβινακίου θα μεταφερθεί στο Καλπάκι ενώ ουσιαστικός κερδισμένος είναι ο Δήμος Δωδώνης καθώς είναι ο μοναδικός όπου ιδρύεται νέο Αστυνομικό Τμήμα με έδρα την Τύρια.

Το σχέδιο λοιπόν προβλέπει συνολικά οκτώ αστυνομικά τμήματα: Ιωαννίνων, Βορείων Τζουμέρκων με έδρα στα Πράμαντα, Δωδώνης, Ζαγορίου καθώς έτσι μετονομάζεται το Αστυνομικό Τμήμα Κήπων, Ζίτσας, Κόνιτσας, Μετσόβου, και Καλπακίου ή Πωγωνίου. Το όνομα του τελευταίου θα οριστικοποιηθεί με βάση και τις προτάσεις της τοπικής κοινωνίας.

Ιδρύεται Άμεση Δράση στα Γιάννινα ενώ το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών, όπως και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις θα υπάγεται διοικητικά στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας.

ΝΟΜΟΣ ΑΡΤΑΣ

Στο Νομό Άρτας, καταργείται το Τμήμα Περιφερείας που λειτουργούσε και κάλυπτε μία μεγάλη περιοχή και στο εξής θα λειτουργούν το Αστυνομικό Τμήμα Άρτας, το Αστυνομικό Τμήμα Βουργαρελίου και το Αστυνομικό Τμήμα Γεωργίου Καραισκάκη με έδρα την Άνω Καλεντίνη.

Τρεις ορεινές κοινότητες των Κεντρικών Τζουμέρκων θα καλύπτονται από το Αστυνομικό Τμήμα Πραμάντων ως το πλησιέστερο… Με τον τρόπο αυτό σπάνε ουσιαστικά και τα στεγανά που έβαζε η διοικητική διαίρεση μεταξύ όμορων περιοχών.

ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Τρία αστυνομικά τμήματα, προβλέπει το νέο σχέδιο για το Νομό Θεσπρωτίας. Το Αστυνομικό Τμήμα Ηγουμενίτσας, το Αστυνομικό Τμήμα Παραμυθιάς ή Σουλίου και το Αστυνομικό Τμήμα Φιλιατών.

Θα παραμείνει ο Αστυνομικός Σταθμός στο Μαργαρίτι για λόγους εθνικούς, όπως και ο θερινός σταθμός Συβότων, ενώ καταργείται ο Αστυνομικός Σταθμός Πέρδικας.

ΝΟΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Οι μεγαλύτερες ανατροπές αφορούν στο Νομό Πρέβεζας καθώς προβλέπεται η κατάργηση των Αστυνομικών Τμημάτων Θεσπρωτικού και Λούρου και η υποβάθμιση του Αστυνομικού Τμήματος Πάργας σε Σταθμό.

Ουσιαστικά το σχέδιο προβλέπει κι εδώ ένα Τμήμα σε κάθε Καλλικρατικό Δήμο και συγκεκριμένα το Αστυνομικό Τμήμα Πρέβεζας, Ζηρού και Πάργας με έδρα το Καναλάκι.

Στην Πάργα θα λειτουργεί αστυνομικός σταθμός ο οποίος θα ενισχύεται κατά τη θερινή περίοδο.

Σημειώνεται ότι δεν αλλάζει σε κανένα σημείο η λειτουργία των συνοριακών τμημάτων σε όλη την Ήπειρο.

Σε ότι αφορά τα Αστυνομικά Τμήματα Κακαβιάς, Μέρτζιανης και Σαγιάδας- Μαυροματίου στο εξής θα λειτουργούν ως Υπηρεσίες Διαβατηριακού Ελέγχου.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ