Ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση στον Άγιο Δημήτριο Κληματιάς

KLHMATIA TOIXO

KLHMATIA TOIXOΟλοκληρώθηκε η αποκατάσταση στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Κληματιάς, ο οποίος αποτελεί μέρος του Αρχαιολογικού Πάρκου Μεταβυζαντινών Μνημείων.

Το έργο εκτελέστηκε από την 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου βρίσκεται στο κέντρο του σημερινού οικισμού της Κληματιάς. Εγχάρακτη επιγραφή στο εξωτερικό του ναού φέρει τη χρονολογία ανέγερσής της (1558). Η αρχιτεκτονική και οι τοιχογραφίες του μνημείου αντανακλούν την οικονομική άνθιση της Κληματιάς κατά την εποχή.

Ο ναός ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο του μονόχωρου σταυρεπίστεγου με τρίπλευρη αψίδα στα ανατολικά. Το εσωτερικό του ναού κοσμείται με σημαντικές τοιχογραφίες του β΄ μισού του 16ου αιώνα, που σχετίζονται με την τέχνη του καλλιτεχνικού εργαστηρίου των περίφημων Θηβαίων ζωγράφων Γεώργιου και Φράγγου Κονταρή.

Η αποκατάσταση του μνημείου υλοποιήθηκε από ομάδα αρχαιολόγων, μηχανικών, συντηρητών και εργατοτεχνιτών υπό την επίβλεψη της 8ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Με αφορμή την ολοκλήρωση των εργασιών θα τελεστεί Θεία Λειτουργία το Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 7.30 π.μ. από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμο με την παρουσία του Υπουργού κ. Κωνσταντίνο Τασούλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ