Οκτώ εκατομμύρια για να μένει κλειδωμένο… Πρόταση να μεταφερθεί το ΚΕΘΕΑ στο Πολυδύναμο!

polidinamo x1

polidinamo x1Οκτώ εκατομμύρια περίπου δαπανήθηκαν, χρήματα από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, προκειμένου να κατασκευαστεί και να εξοπλιστεί το Πολυδύναμο Κέντρο του Νοσοκομείου Χατζηκώστα.

Πρόκειται για ένα τετραώροφο κτίριο, τριών χιλιάδων τετραγωνικών περίπου, το οποίο μέχρι και σήμερα παραμένει κλειστό.

Κι αυτό γιατί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας είχε κάποτε την πρόνοια να εντάξει το έργο, δεν φαίνεται όμως μέχρι τώρα να έχει τη δυνατότητα στελέχωσης ώστε να το λειτουργήσει.

Το πιο ουσιαστικό βήμα μέχρι σήμερα, προκειμένου να αξιοποιηθεί η συγκεκριμένη δομή έγινε στη διάρκεια της σύσκεψης στην οποία συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Χατζηκώστα Λάμπρος Γεωργόπουλος και ο υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος Γιάννης Παπαχρήστου.

Στη σύσκεψη εξετάστηκε η δυνατότητα μεταστέγασης, μέχρι το τέλος του χρόνου, των υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ στην πτέρυγα αντιμετώπισης της κρίσης των ναρκωτικών του Πολυδύναμου Κέντρου.

Με την μετεγκατάσταση των υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ, θα δοθεί νέα ώθηση στη λειτουργία του προγράμματος, το οποίο υλοποιείται στα Ιωάννινα από το 2007, καλύπτοντας σημαντικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Παράλληλα θα αναπτυχθούν νέες υπηρεσίες, όπως η σχεδιαζόμενη Μονάδα Σωματικής Αποτοξίνωσης του ΚΕΘΕΑ, που προβλέπεται να λειτουργεί σε συνεργασία με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης της περιοχής. Η συγκεκριμένη Μονάδα θα υποστηρίζει τους χρόνιους ουσιοεξαρτημένους χρήστες ηρωΐνης ή άλλων οπιοειδών με ιστορικό μακρόχρονης ενδοφλέβιας κατάχρησης.

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλεξ. Καχριμάνης, εξήρε για μια ακόμη φορά το ουσιαστικό και πολύτιμο έργο που παρέχει στη μάχη καταπολέμησης της μάστιγας των ναρκωτικών σε όλη την Ήπειρο το ΚΕΘΕΑ και διαβεβαίωσε ότι η Περιφέρεια θα συνεχίσει τη στήριξη των δομών του στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων της.

Ειδικά για το Πολυδύναμο Κέντρο, ανέφερε, ότι μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί απάντηση από τους αρμόδιους φορείς στις προτάσεις της Περιφέρειας για τη στελέχωση και τον τρόπο λειτουργίας του, επισημαίνοντας ότι το ΚΕΘΕΑ αποτελεί σήμερα τον πλέον αξιόπιστο φορέα για τη λειτουργία τουλάχιστον της πτέρυγας που αφορά χρήστες ναρκωτικών.

Από την πλευρά του ο Υπεύθυνος του Κέντρου κ. Ι. Παπαχρήστου, ανέφερε ότι το ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες συμβουλευτικής θεραπείας και επανένταξης σε χρήστες ουσιών με διαφορετικά χαρακτηριστικά και ανάγκες, καθώς και τις οικογένειές τους.

Το έργο του έχει αξιολογηθεί πολύ θετικά από το Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το οποίο έχει επισημάνει την υψηλή προσβασιμότητα των υπηρεσιών του, την επιστημονική επάρκεια και εμπειρία του προσωπικού του, τους υψηλούς δείκτες αποτελεσματικότητας αλλά και την πολύ καλή σχέση του προγράμματος με την τοπική κοινωνία.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Παπαχρήστου, μέχρι σήμερα έχουν απευθυνθεί στο πρόγραμμα πάνω από 600 χρήστες και 900 γονείς, συγγενείς και φίλοι χρηστών, ενώ μέχρι τώρα έχουν δημιουργηθεί οι εξής δομές:

• Συμβουλευτικός Σταθμός Ιωαννίνων (συμβουλευτική υποστήριξη σε χρήστες ψυχοτρόπων ουσιών, σε θέματα αλκοόλ και τζόγου)
• Κέντρο Οικογενειακής Υποστήριξης
• Κέντρο Κοινωνικής Επανένταξης
• Ανοιχτή Θεραπευτική Κοινότητα
• Ξενώνας μελών Κοινωνικής Επανένταξης
• Ξενώνας μελών Θεραπευτικής Κοινότητας
• Συμβουλευτικός Σταθμός Ηγουμενίτσας
• Συμβουλευτικός Σταθμός Άρτας

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ