Οκτώ δήμοι αναζητούν κοινά βήματα για να… απογειώσουν τον τουρισμό

TOYR1

TOYR1Κοινό βηματισμό, ώστε η πολυσυζητημένη τουριστική προβολή, να λάβει τα χαρακτηριστικά που απαιτεί η εποχή, να είναι στοχευμένη και να έχει πολλαπλά οφέλη για το Νομό Ιωαννίνων, αναζητούν οι οκτώ δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας.

Χωρίς διάθεση αντιπαλότητας, αλλά με στόχο τη συνεργασία και τον συντονισμό, πραγματοποίησαν την πρώτη σύσκεψη, ύστερα από πρωτοβουλία του Δήμου Ιωαννιτών.

 

Στη σύσκεψη αυτή, αναδείχθηκαν προβλήματα, κατατέθηκαν προτάσεις και εκφράστηκε από όλες τις πλευρές η διάθεση για συνεργασία ώστε, πριν χαθεί, άλλος πολύτιμος χρόνος, να έχουν περάσει από τα λόγια στην πράξη.

Ως μείζον αναδείχθηκε το θέμα της αεροπορικής σύνδεσης του νομού Ιωαννίνων. Άλλωστε χωρίς αξιόπιστο αεροδρόμιο και επαρκές οδικό δίκτυο, η συζήτηση για την τουριστική ανάπτυξη περνά αυτόματα σε δεύτερη μοίρα.

Στο αεροδρόμιο, παρά τις καθυστερήσεις στα έργα, είναι δεδομένο ότι στην επόμενη διετία θα έχουν ολοκληρωθεί. Όμως αυτό δεν επαρκεί γιατί δεν εγγυάται την αύξηση των πτήσεων.

Γεγονός είναι ότι μέχρι σήμερα, καμία από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κεντρικού κράτους δεν έχει απαντήσει τι είναι αυτό που εμποδίζει την δρομολόγηση νέων πτήσεων προς τα Γιάννινα, όταν μάλιστα ξένες εταιρείες έχουν εκδηλώσει επίσημα τέτοιο ενδιαφέρον.

Στο θέμα αυτό επέμενε και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, υπογραμμίζοντας ότι εάν δεν υπάρξουν νέα αεροπορικά δρομολόγια, με την ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού, το αεροδρόμιο θα οδηγηθεί στην πλήξη απαξίωση.

«Ο μοναδικός τρόπος να πιάσει τόπο η επένδυση που γίνεται είναι να μετατραπεί το αεροδρόμιο σε διεθνές», σημείωσε ο κ. Μπέγκας και επανέφερε το θέμα τοποθέτησης συστήματος τυφλής προσγείωσης.

TOYR2Πέραν αυτού ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, σημείωσε την ανάγκη πιο ενεργούς συμμετοχής των δήμων στο σχεδιασμό που κάνει η Περιφέρεια και στο πρόγραμμα τουριστικής προβολής. Μάλιστα άμεσα αναμένεται να ζητηθεί συνάντηση με τον Περιφερειάρχη ώστε να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις.

«Μόνο όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε. Ο Νομός μας έχει ξεχωριστά χαρακτηριστικά και πρέπει να αναζητήσουμε διαφορετικούς τρόπους προβολής», σημείωσε ο αντιδήμαρχος, υπεύθυνος για θέματα τουρισμού Νίκος Γκόλας.

TOYR3Στην ανάγκη κοινής πλεύσης, για την τουριστική προβολή, την αναβάθμιση του αεροδρομίου αλλά και των οδικών δικτύων, συμφώνησαν οι εκπρόσωποι όλων των δήμων του Νομού Ιωαννίνων που μετείχαν στη σύσκεψη.

«Χρειάζεται ένας συνολικός σχεδιασμός και είναι απαραίτητη η σύνδεση του ορεινού τουρισμού με τις παραθαλάσσιες περιοχές της Ηπείρου. Η συνεργασία είναι προαπαιτούμενο για να πετύχουμε», τόνισε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές.

Μείζον για ολόκληρο το νομό χαρακτήρισε το θέμα του αεροδρομίου ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος. Όπως υπογράμμισε το πιο σημαντικό, δεν είναι να χαρακτηριστεί στα λόγια διεθνές, αλλά να διασφαλίζει την αξιοπιστία των πτήσεων. Από κει και πέρα, απαιτούνται συνδυαστικές δράσεις, όπως είπε ο κ. Πλιάκος για την ανάδειξη του νομού αλλά και των ξεχωριστών χαρακτηριστικών κάθε δήμου. Για την περιοχή του έδωσε ιδιαίτερα έμφαση στους κλάδους του μαρμάρου και της αμπελουργίας.

«Πρέπει να δώσουμε βαρύτητα στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Να προβάλλουμε σωστά αυτά που διαθέτουμε ώστε να τα γνωρίσει ο κόσμος», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Δήμου Δωδώνης Γιώργος Θεοχάρης, κάνοντας ειδική μνεία στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, ο οποίος αποτελεί σημείο αναφοράς για ολόκληρη την Ήπειρο αλλά και μνημείο που η εμβέλειά του ξεπερνά τα όρια της χώρας.

TOYR5“Πρέπει να δράσουμε συμπληρωματικά κι όχι ανταγωνιστικά.Χρειάζεται ένας συνολικός σχεδιασμός, βασισμένος στα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής”, τόνισε στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου.

Την ανάγκη βελτίωσης των οδικών υποδομών, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Δήμου Πωγωνίου κ. Γιούνης. «Ο κόσμος θα πρέπει να φτάνει με ασφάλεια. Είναι απαραίτητο το αεροδρόμιο αλλά επιβάλλεται και η βελτίωση των οδικών υποδομών του νομού», σημείωσε.

Στην συστράτευση και ο δήμος Μετσόβου, με τον εκπρόσωπο του Δήμου Στέργιο Κασσάρο, να υπογραμμίζει ότι θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια που θα γίνει. «Το σημαντικό είναι να μην μείνουμε σε επιτροπές, συσκέψεις και μελέτες. Αν μείνουμε σε αυτά, τότε θα έχουμε αποτύχει», υπογράμμισε ο κ. Κασσάρος.

TOYR4Για έλλειμμα οργάνωσης επί σειρά ετών, έκανε λόγο ο δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου σημειώνοντας ότι έγιναν προσπάθειες χωρίς συντονισμό και χωρίς στόχευση, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να υπάρχουν μόνο φυλλάδια πετάμενα.

Οι προτάσεις των δήμων θα κατατεθούν στην Περιφέρεια Ηπείρου προκειμένου να εξεταστεί άμεσα ποιες απ’ αυτές θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα της τουριστικής προβολής το οποίο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ