Οκτώβριος με…. καταιγίδες από την εφορία

EFORIA 14

Μάταια θα αναζητήσουν οι φορολογούμενοι αλλαγές και ελαφρύνσεις στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, τα οποία θα καταφτάσουν με τα πρωτοβρόχια του Οκτωβρίου. Οι συντελεστές είναι ίδιοι και απαράλλαχτοι και δεν προβλέπεται καμία ελάφρυνση.

Αντιθέτως, υπάρχουν κρυφές επιβαρύνσεις, αφού ο και φέτος ο φόρος θα υπολογιστεί με τις αντικειμενικές αξίες του 2007, παρά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που ζήτησε προσαρμογή των Τιμών Ζώνης στα σημερινά επίπεδα.

Ο Οκτώβριος έχει κι άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις για τους φορολογούμενους. Κατ’ αρχάς, θα ενεργοποιηθούν οι διατάξεις για την αύξηση των επιτοκίων και τη μείωση των δόσεων για όσους οφειλέτες έχουν κάνει ρύθμιση.

Από την 1η Οκτωβρίου ενεργοποιείται, επίσης, η ψηφισμένη αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, ενώ μέσα στο μήνα θα πρέπει να εκδοθεί η απόφαση για το “μαχαίρι” στο 50% του κονδυλίου για το επίδομα θέρμανσης των νοικοκυριών.

Στο… λογαριασμό του Οκτωβρίου προστίθενται τα “φορτωμένα” εκκαθαριστικά για αγρότες- επιχειρήσεις λόγω της αυξημένης προκαταβολής φόρου, αλλά και ο αυξημένος φόρος πολυτελείας στα Ι.Χ. που θα έρθει με νέα εκκαθαριστικά. Πριν φύγει ο Οκτώβριος, μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες θα μάθουν τι τους περιμένει τους επόμενους μήνες.

Από τις πρώτες υπογραφές που θα βάλει ο νέος υπουργός Οικονομικών, είναι αυτή στη νέα νέα φορολογική κλίμακα, στην οποία θα πρέπει να ενσωματωθεί η έκτακτη εισφορά, αποκτώντας έτσι μόνιμο χαρακτήρα. Αυτό σημαίνει ότι έρχεται αύξηση συντελεστών, ενώ είναι η πιθανή η μείωση του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ, που ισχύει σήμερα για την έκτακτη εισφορά.

Με βάση το νέο Μνημόνιο, τα φετινά εισοδήματα των αγροτών θα πρέπει να φορολογηθούν του χρόνου όχι με 13% αλλά με 20%, ενώ θα πρέπει να γίνει και αύξηση του φόρου εισοδήματος από ενοίκια, από το 11% στο 15% ως 12.000 ευρώ εισόδημα κι από το 33% στο 35% για το επιπλέον. Προ των πυλών είναι αλλαγές και στη φορολογία γονικών παροχών- κληρονομιών με επανεξέταση των αφορολογήτων, ενώ προς κατάργηση βαίνουν εξαιρέσεις και απαλλαγές για τις επιχειρήσεις.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ