Οι φόροι «τρώνε» τη μείωση στα καύσιμα

KAYSIMA

KAYSIMAΣτην υψηλή φορολογία αποδίδει το υπουργείο Ανάπτυξης τη μη μετακύλιση όλης της μείωσης των διεθνών τιμών στα υγρά καύσιμα.

Ο υφυπουργός Γεράσιμος Γιακουμάτος, με ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την εισαγγελική παρέμβαση, υποστηρίζει ότι «οι διακυμάνσεις των λιανικών τιμών ακολουθούν με μεγάλη ακρίβεια τις διακυμάνσεις των τιμών διυλιστηρίου των πετρελαιοειδών προϊόντων για την περιοχή της Μεσογείου.

Οι τιμές της αμόλυβδης βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών», ενώ συνεχίζοντας δείχνει με πίνακα πώς οι φόροι και τα τέλη αποτελούν το 62,75% της τελικής τιμής, η τιμή διυλιστηρίου το 30,03% και το μεικτό κόστος διανομής 7,22%.

Διευκρινίζει ότι οι φόροι και τα τέλη είναι σταθεροί και ανεξάρτητοι της τιμής του καυσίμου, ενώ για την τιμή διυλιστηρίου λέει ότι αυτή προκύπτει από τη χρηματιστηριακή τιμή (σε δολάρια) της βενζίνης όπως διαμορφώνεται καθημερινά στην περιοχή της Μεσογείου.

Παράλληλα σημειώνει ότι σε επίπεδο Μεσογείου η μείωση της τιμής του αργού σε δολάρια είναι 20,43% και ισοδυναμεί με 6,06% στη βενζίνη σε ευρώ. Ο υφυπουργός λέει ακόμη ότι «στη χώρα μας όπου η τιμή λιανικής επηρεάζεται μόνο κατά 30 δολάρια από την τιμή του προϊόντος, η μεταβολή χωρίς τους φόρους κυμαίνεται και αυτή στο ίδιο επίπεδο, δηλαδή 5,94%».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ