Οι σύμβουλοι του ΣΥΡΙΖΑ για τις εξελίξεις στην ΠΕΔ

EKL PED2 14

EKL PED2 14Με μία ανακοίνωση που ήρθε κυριολεκτικά στο παρά ένα, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, καταθέτει τις προτάσεις της για τη συγκρότηση προεδρείου στην ΠΕΔ Ηπείρου.

Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση, οι δύο σύμβουλοι του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Νταής και Λάζαρος Νάτσης, έχουν προτείνει αντιπροσωπευτικό προεδρείο. Μάλιστα καταλογίζουν ευθύνες στην πλειοψηφούσα παράταξη για την απόρριψη της πρότασης αυτής, η οποία επίσημα τουλάχιστον ακούγεται σήμερα, λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη συνεδρίαση.

Βέβαια, όλες τις προηγούμενες ημέρες, αποτελούσε κοινό μυστικό, το παρασκηνιακό παζάρεμα το οποίο επιχειρούνταν από τις δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες απαξίωσαν να παραστούν σε δύο συνεδριάσεις και να τοποθετηθούν δημόσια για τα τεκταινόμενα.

Στην ανακοίνωση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται:

Η κρίση που ζούμε γνωρίζουμε πια όλοι ότι δεν είναι μόνο οικονομική αλλά είναι συνάμα κρίση αξιών και θεσμών, κρίση εμπιστοσύνης προς την πολιτική, το κοινοβούλιο, τα κόμματα, την αυτοδιοίκηση … Αυτή η κρίση αξιών φαίνεται ότι κάποιους από τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης δεν τους αγγίζει, αλλιώς πώς να εξηγηθεί η άνευ προηγουμένου στάση ορισμένων το βράδυ της εκλογικής διαδικασίας και όχι μόνο;

Εμείς, οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης στους Δήμους της Περιφέρειας Ηπείρου, που προερχόμαστε από την ριζοσπαστική αριστερά, τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο και τα κινήματα, επιδιώκουμε να φέρουμε στην ΠΕΔ Ηπείρου μια άλλη αντίληψη για το θεσμό της αυτοδιοίκησης με την πεποίθηση ότι μπορούμε να χαράξουμε μια διαφορετική πορεία. Δυστυχώς η πλειοψηφούσα παράταξη «Ανατροπή στην Αυτοδιοίκηση για την Ήπειρο» εγκλωβισμένη μέσα στο αλαζονικό της προφίλ αδυνατεί να αντιληφθεί τις επιταγές των καιρών και επιμένει σε άκρως παλαιοκομματικές τακτικές, τακτικές που σχεδιάζονται αφενός με βάση τις προσωπικές φιλοδοξίες και αφετέρου στοχεύουν στην διατήρηση της δήθεν κομματικής πρωτοκαθεδρίας τους.

Αν δεν είναι αυτοί οι λόγοι πίσω από την ακόμα και αντιδεοντολογική συμπεριφορά τους σχετικά με το νομικό αδιέξοδο της κατανομής των εδρών ας μας απαντήσουν γιατί δεν ανέλαβαν ως πλειοψηφούσα δύναμη την πρωτοβουλία να αρθεί το όλο ζήτημα με όρους πολιτικούς και συναινετικούς ;

Οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την συγκρότηση σε σώμα του ΔΣ της ΠΕΔ Ηπείρου όχι μόνον δεν μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι για την στάση της πλειοψηφίας του περιφερειακού οργάνου στα ζητήματα της πολιτικής της αυτοδιοίκησης αλλά δημιουργούν βάσιμες ανησυχίες για την πολιτική της συμπεριφορά και στο μέλλον. Προσπερνώντας –επί του παρόντος-το νομικό πρόβλημα της αδιάθετης έδρας (21ης) θεωρήσαμε αναγκαίο και προτείναμε την αντιπροσωπευτικότητα στην συγκρότηση του ΔΣ στην βάση της αναλογικότητας της δύναμης των παρατάξεων που εκφράζονται στο νέο ΔΣ. Η πρόταση αυτή θα έδινε διέξοδο στην λειτουργία του ΔΣ και θα εξέπεμπε ένα σαφές μήνυμα προς την κοινωνία ότι η αυτοδιοίκηση και τα όργανα της έχουν τους τρόπους και την θέληση να ξεπερνούν τις διαφορές τους με δημοκρατικό και συναινετικό τρόπο.

Μέχρι σήμερα έχουμε όχι μόνον την σιωπηρή απόρριψη της τοποθέτησης μας από την πλευρά της πλειοψηφούσας παράταξης αλλά ταυτόχρονα διαπιστώνουμε την συνεχή προσπάθειά της να συγκροτηθεί το ΔΣ με τους συμβούλους της πλειοψηφίας που δεν υπερβαίνει το 50% +1 που προβλέπει ο νόμος για την συγκρότηση των οργάνων.

Η τακτική αυτή μας βρίσκει αντίθετους γιατί όχι μόνον είναι παράνομη και πλήττει το κύρος της αυτοδιοίκησης αλλά είναι αντιδημοκρατική ,αλαζονική και οδηγεί σε αδιέξοδα.

Σε αυτήν την πολιτική συμπεριφορά δηλώνουμε την αντίθεσή μας.

Πρώτιστο μέλημα των ανθρώπων της ριζοσπαστικής αριστεράς είναι να πιστέψουμε στην συλλογική μας δύναμη, να μπορούμε σαν κοινωνία να κάνουμε συλλογικά σχέδια και να τα υλοποιούμε με συνέπεια.

Γι αυτό σε μια ύστατη προσπάθεια καλούμε την παράταξη της πλειοψηφίας να δείξει την πολιτική ωριμότητα που απαιτεί η κοινωνία και να βρεθεί μια λύση στο νομικό κενό που υφίσταται με όρους δημοκρατικούς που προάγουν την παραγωγική συνεργασία των παρατάξεων προς όφελος μιας ουσιαστικής και όχι τυπικής λειτουργίας της ΠΕΔ Ηπείρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ