Οι πληγένες ακόμη περιμένουν τις αποζημιώσεις!

AKRAIA PREBEZA

AKRAIA PREBEZAΟ χρόνος περνά κι ακόμη περιμένουν… Παρά τις υποσχέσεις που δόθηκαν οι πληγέντες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν έχουν λάβει ακόμη ούτε ένα ευρώ ενώ φαίνεται ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα πρωτοφανές αλαλούμ γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Η διαδικασία της καταβολής των αποζημιώσεων, όπως άλλωστε είναι γνωστό από την μέχρι τώρα εμπειρία, είναι χρονοβόρα και παραμένει άγνωστο το κατά πόσο θα ικανοποιηθούν τα αιτήματα των πληγέντων αφού ακόμη δεν έχουν κηρυχθεί πλημμυροπαθείς οι περιοχές που επλήγησαν, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή επιδομάτων και αποζημιώσεων.

Στους δήμους Πάργας και Ζηρού οι υπηρεσίες έχουν προχωρήσει τη διαδικασία καταγραφής των ζημιών κυρίως σε κτιριακές εγκαταστάσεις, σπίτια και επιχειρήσεις, ενώ στο «αέρα» βρίσκεται το επίδομα για τους πλημμυροπαθείς που ανέρχεται στα περίπου 500 ευρώ για την αποκατάσταση των οικοσκευών και αυτό γιατί οι δήμοι δεν διαθέτουν κοινωνική υπηρεσία και μέχρι πρότινος εξυπηρετούνταν, από το τμήμα πρόνοιας του δήμου Πρέβεζας , το οποίο πριν τον Καλλικράτη ήταν τμήμα της Νομαρχίας και αφορούσε όλο το νόμο.

Δύσκολη όμως είναι και η διαδικασία αποζημίωσης για τους μη ασφαλισμένους στον ΕΛΓΑ. Η καταγραφή του ζωικού κεφαλαίου έχει ολοκληρωθεί και όσοι είναι ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ θα πληρωθούν , ενώ υπάρχει πρόβλημα για όσους δεν ασφαλισμένοι αλλά και για τα αποθηκευμένα προϊόντα αλλά και για το γεωργικό εξοπλισμό που όπως μας είπανε οι αγρότες δεν ξέρουν πως και αν θα αποζημιωθούν.

Την ίδια στιγμή καθυστερεί η απόφαση να κηρυχθούν οι περιοχές των δήμων Ζηρού και Πάργας ως πλημμυροπαθείς, αίτημα που κατατέθηκε από την πρώτη μέρα από την αντιπεριφέρεια Πρέβεζας.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Στράτο Ιωάννου «για να προχωρήσει το αίτημα που καταθέσαμε χρειάζεται υπογραφές, από τρία υπουργεία και μετά να εκδοθεί η σχετική απόφαση».

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, που βρέθηκε στην Πρέβεζα, δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για αν θα δοθούν πιστώσεις προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές που προέκυψαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και έπληξαν την Ήπειρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ