Οι οφειλές προς τη ΔΕΗ πνίγουν ΔΕΥΑΙ και ΣΥΔΛΙ

DEYAI OFEILES

DEYAI OFEILESΘέμα χρόνου φαίνεται ότι είναι η λήψη μέτρων εκ μέρους της ΔΕΗ σε βάρος Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς οι οφειλές των δεύτερων έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη.

Αποκαλυπτικό είναι σχετικό δημοσίευμα στο Βήμα της Κυριακής όπου βάση των στοιχείων που παρουσιάζονται οι οφειλές των δημοτικών επιχειρήσεων προς τη ΔΕΗ φτάνουν στα 74 εκατομμύρια.

Στον πίνακα με τους μεγαλοοφειλέτες περιλαμβάνεται η ΔΕΥΑ Ιωαννίνων, η οποία οφείλει 4,1 εκατομμύρια αλλά και ο Σύνδεσμος Ύδρευσης Λεκανοπεδίου, ο οποίος χρωστά ποσό που ξεπερνά τα δύο εκατομμύρια.

Σημειώνεται ότι το πρόβλημα των οφειλών είναι τεράστιο για τις περισσότερες ΔΕΥΑ της χώρας, λόγω των υψηλών χρεώσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Πιο συγκεκριμένα, οι βιολογικοί καθαρισμοί που λειτουργούν οι ΔΕΥΑ, παρόλο που φέρουν όλα τα χαρακτηριστικά βιομηχανικής εγκατάστασης, χρεώνονται με τιμολόγιο γενικής χρήσης, ενώ θα έπρεπε να χρεώνονται με βιομηχανικό τιμολόγιο.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις των ΔΕΥΑ (γεωτρήσεις, αντλιοστάσια, τηλεθέρμανση, αφαλατώσεις) που χρεώνονται με τιμολόγια γενικής χρήσης, κι επειδή είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρες επιβαρύνουν σημαντικά το κόστος λειτουργίας των δημοτικών επιχειρήσεων.

Η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης εδώ και χρόνια διεκδικεί την αλλαγή της τιμολόγησης, ωστόσο συναντά την άρνηση της ΔΕΗ.

Και υπό αυτό το καθεστώς όμως υπάρχουν και οι καλοπληρωτές και σε αυτούς περιλαμβάνεται η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ηγουμενίτσας.

Εντελώς διαφορετική είναι η περίπτωση του Συνδέσμου Ύδρευσης Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, ο οποίος έχει βρεθεί στο παρελθόν αντιμέτωπος με τις απειλές της ΔΕΗ για διακοπή ηλεκτροδότησης που συνεπάγεται διακοπή ηλεκτροδότησης σε μεγάλο μέρος του λεκανοπεδίου.

Το ύψος των οφειλών είναι αρκετά μεγάλο και είναι βέβαιο ότι συνδέεται με τις οφειλές που έχουν ορισμένοι προς τον Σύνδεσμο… Αλυσιδωτές οι οφειλές με ότι μπορεί να συνεπάγεται.
{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ