Οι μαθητές στο σανίδι του δημοτικού θεάτρου

dipete matites1

dipete matites1Συνέχεια των δραστηριοτήτων της θεατρικής περιόδου 2014-15 για το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Μετά από πλήθος των παραστατικών δράσεων της χειμερινής σαιζόν και τον «Μάιο, μήνα ερασιτεχνικής θεατρικής δημιουργίας» προχωράει σε αυτές του καλοκαιριού.

Η αρχή γίνεται με το φεστιβάλ «Συνάντηση Μαθητικών Θιάσων», έναν θεσμό που είχε καθιερωθεί σε προηγούμενα χρόνια. Οργανώνεται πιλοτικά την εφετινή χρονιά μιας και τα σχολεία έδειξαν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους, από την επόμενη χρονιά να επανέλθει ως «ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΘΙΑΣΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ» όπως ήταν στην πρώτη της μορφή.

Σκοπός των Συναντήσεων: Η διαδικασία της συμμετοχής και όχι το καθεαυτό αποτέλεσμα είναι ο βασικός στόχος των Μαθητικών Συναντήσεων. Το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων δεν προτείνει και δεν προτρέπει τα παιδιά να διαλέξουν σαν επάγγελμα κάποιο από αυτά που συνθέτουν το θεατρικό γίγνεσθαι. Δεν δίνει διαγωνιστικό χαρακτήρα στη Συνάντηση γιατί πιστεύει: ότι μεγαλύτερη αξία έχει η διαδρομή και όχι ο τερματισμός,

Επιβραβεύει την επιλογή των παιδιών να «παίξουν» με το θέατρο. Την επιλογή των εκπαιδευτικών και των γονέων να εμπλακούν στη διαδικασία. Το σχολείο που στέκεται αρωγός στην προσπάθειά τους.

Με τον τρόπο αυτό δίνεται η ευκαιρία στις σχολικές θεατρικές ομάδες να παρουσιάσουν και στο εκτός του σχολείου τους κοινό τις παραστάσεις που ετοίμασαν στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, απαλλαγμένοι από οποιοδήποτε διαγωνιστικό βάρος – με μόνη «έγνοια» τους τη χαρά της δημιουργίας – στους ηπειρώτες να παρακολουθήσουν αυτές τις παραστάσεις που προέρχονται από την περιφέρειά τους – και στα μέλη των σχολικών θεατρικών ομάδων να παρακολουθούν τις παραστάσεις του ΔΗΠΕΘΙ για ένα χρόνο δωρεάν.

dipete matites2Το πρόγραμμα των παραστάσεων της φετινής Συνάντησης έχει ως εξής:
9ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων
Ευγένιου Τριβιζά «Οι δραπέτες στης σκακιέρας»
Παρασκευή 5 Ιουνίου, 7:00′ μ.μ.
3ο Δημοτικό Σχολείο Μαρμάρων
Ευγενίας Φακίνου «Ντενεκεδούπολη»
Τρίτη 9 Ιουνίου, 8:30′ μ.μ.
10ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων
Αριστοφάνη «Όρνιθες»
Παρασκευή 12 Ιουνίου, 7:00′ μ.μ.
Γυμνάσιο Παραμυθιάς
Λίλιαν Δημητρακοπούλου «Ποιος σκότωσε τον Ουίλιαμ»
Τετάρτη 17 Ιουνίου, 8:30′ μ.μ.
2o Λύκειο Ιωαννίνων
Κ. Πρετεντέρη – Α. Γιαλαμά «Τζένη – Τζένη»
Παρασκευή 19 & Σάββατο 20 Ιουνίου, 8:30′ μ.μ.
11ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων
Άντον Τσέχωφ «Αίτηση σε γάμο – Αρκούδα – Επέτειος»
Δευτέρα 22 Ιουνίου, 8:30′ μ.μ.
ΓΕΛ Κατσικά
Ρομπέρ Τομά «Οκτώ γυναίκες κατηγορούνται»
Τετάρτη 24 Ιουνίου, 8:30′ μ.μ.
Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων
Θεατρικός όμιλος «Η κοκκινοσκουφίτσα στο δάσος των θαυμάτων»
Παρασκευή 26 Ιουνίου, 7:00′ μ.μ.
Γυμνάσιο Βελισσαρίου
Μάγιας Δεληβοριά «Η Αλφαβήτα της εφηβείας»
Δευτέρα 29 Ιουνίου, 8:30′ μ.μ.

Οι μαθητές θα παρουσιάσουν σε 10 παραστάσεις τις δικές τους θεατρικές δημιουργίες στο θέατρο «Καμπέρειο» από την Παρασκευή 5 έως τη Δευτέρα 29 Ιουνίου με την είσοδο για το κοινό να είναι ελεύθερη.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ