Οι δύο νεκροί, θλιβερή υπενθύμιση… Χρειάζονται απινιδωτές και στις παραλίες

ekav paralia

ekav paralia

-ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ρούλα Χρήστου

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε μία μέρα και μόνο στις παραλίες της Πρέβεζας.

Ο ένας κατέρρευσε κάτω από μια ντουζιέρα παραλιακού μαγαζιού στην Καστροσυκιά το μεσημέρι. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες άλλων λουόμενων να κρατήσουν μια υποτυπώδη κυκλοφορία αίματος με καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση, όταν έφτασε το ΕΚΑΒ ήταν αργά κι ο απινιδωτής του πληρώματος δεν ανίχνευε απινιδώσιμο ρυθμό.

Στην παραλία Καναλίου, άλλοι λουόμενοι εντόπισαν να επιπλέει στη θάλασσα ένα ακόμη άψυχο σώμα. Πολύ πιθανόν να υπέστη ανακοπή ενώ κολυμπούσε και πνίγηκε. Δεν έχουν σημασία τα ονόματα των άτυχων συνανθρώπων μας ούτε και η ηλικία τους.

Και στις δυο περιπτώσεις ήταν άνθρωποι με προσδόκιμο επιβίωσης και θα είχαν επιβιώσει ίσως, αν στις παραλίες υπήρχε φορητός απινιδωτής. Στη μια από τις δύο περιπτώσεις χθες, έτυχε να προστρέξει σε βοήθεια κατάλληλα εκπαιδευμένο άτομο αλλά δεν είχε στη διάθεσή του απινιδωτή. Αρκέστηκε επομένως στις θωρακικές συμπιέσεις και τις αναπνοές διάσωσης χωρίς το σωτήριο εργαλείο, τον απινιδωτή.

Η ελληνική νομοθεσία επιβάλει στους δήμους και στις επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται παραλίες να έχουν «οργανωμένες» πλαζ με νερό, τουαλέτες, ναυαγοσώστες… και δεν επιβάλλει την ύπαρξη αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή μαζί με τη σχετική εκπαίδευση του προσωπικού. Εκπαίδευση που δεν απαιτεί παρά πέντε-έξι ώρες πιστοποιημένου σεμιναρίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης. Και εξοπλισμού, απινιδωτή δηλαδή, που κοστίζει περί τα 1500 ευρώ!

Αν κάθε δήμος που προσλαμβάνει ναυαγοσώστη ή κάθε τουριστική επιχείρηση, προμηθεύονταν κι από έναν αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή, κάποιοι συνάνθρωποί μας θα είχαν σωθεί κι αυτό ακόμη το οικονομικό κόστος των απινιδωτών θα είχε αποσβεστεί από τη διαφορά στα έξοδα νοσηλείας ασθενών που υπέστησαν ανακοπή αλλά ανατάχθηκαν στα νοσοκομεία και νοσηλεύονται με ανοξαιμική εγκεφαλοπάθεια εξαιτίας της καθυστερημένης χορήγησης ρεύματος.

Εδώ και μερικά χρόνια σε επίπεδο Ηπείρου έχουν εκπαιδευτεί περί τα 1000 άτομα στη σωστή καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση με χρήση απινιδωτή. Οι ΜΕΘ Ιωαννίνων, Άρτας και το ΕΚΑΒ έχουν να επιδείξουν σπουδαίο έργο στον τομέα της εκπαίδευσης απλών πολιτών και υγειονομικών.

Η εθελοντική δουλειά τους μένει λειψή γιατί η νομοθεσία είναι λειψή και γιατί η ανάλογη έκκληση του Περιφερειάρχη Ηπείρου προς επιχειρήσεις για δωρεά απινιδωτών σε πολυσύχναστους χώρους άγγιξε μόνο δύο επιχειρήσεις.

Οι ίδιες οι τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να επιδείξουν ευαισθησία στον τομέα αυτό. Θα τονώσουν ακόμη κι έτσι το κύρος τους προς ξένους κυρίως επισκέπτες καθώς στο εξωτερικό είναι πολύ πιο προχωρημένοι στην αντιμετώπιση ανακοπών, σε βαθμό που φαντάζει αστεία η δική μας έκκληση-επίκληση σήμερα στην προμήθεια απινιδωτών.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ